Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Травень » 30 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
13:02
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» триває. До вашої уваги – розповідь про народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Криниці» Бахмацького сільського будинку культури та керівника цього чудового колективу Антоніну Цибань.
Пані Антоніна народилася в 1946 році в селі Бахмач на Чернігівщині. Полюбивши пісню, маючи хороші вокальні дані, музичний слух та організаторські здібності, Антоніна Іванівна спочатку стає активною учасницею художньої самодіяльності (з 1955 року), а потім (у 1983-му) створює на базі сільського будинку культури фольклорний ансамбль, який став популярним не тільки в районі, а й за його межами.
Учасники колективу – працівники освіти, торгівлі, медицини, сільськогосподарського підприємства, культпрацівники, залізничники.
Поступово до однорідного жіночого ансамблю почали вводитися чоловічі голоси, тож сьогодні колектив має мішаний склад. Ансамбль виконує твори як з музичним супроводом, так і а капела. У його репертуарі – українські народні пісні, цикли обрядів, свят, записані й відроджені у рідному селі від його старожилів К. І. Цибань (1903 р. н.), О. А. Антоненко (1908 р. н.), К. І. Мороз (1902 р. н.), В. А. Куліш (1905 р. н.).
За 41 рік існування фольклорно-обрядовий ансамбль «Криниці» взяв участь у понад 500 концертах. Його виступи неодноразово записувалися на місцеве радіо, українське телебачення. Колектив був учасником обласних, районних фестивалів.
У 1998 році фольклорно-обрядовому ансамблю «Криниці» присвоєно почесне звання «народний самодіяльний».
У 2001 році учасники колективу брали участь у першому Міжнародному фольклорному фестивалі етнографічних регіонів України «Родослав» в Івано-Франківську, за що отримали медаль і подяку.
У 2009 році по програмі УТ-1 було показано фрагмент театралізованого дійства на Івана Купала в селі, відтворений фольклорно-обрядовим колективом, його автентичною та підготовчою групами.
У селі відродився обряд «Андріївські вечорниці», який був відтворений учасниками підготовчої групи, а також старовинний обряд Колодія, записаний від старожительки села Г. Д. Безмозгої. Енергійність, любов до народної пісні і традицій керівниці колективу Антоніни Цибань дали їй змогу також записати й відродити зі своїм ансамблем такі обряди як «Весілля», «Прийшов Влас, скоро весна в нас», «Свято Трійці», «Що на Дмитра дівка хитра», «Щедрівки», «Колядки», «Веснянки», обжинкові, купальські, новорічні пісні, а обрядові дійства «На калачі» та «Святої Трійці», записані від пані Антоніни, ввійшли до обласного реєстру нематеріальної культурної спадщини.
Народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Криниці» неодноразово брав участь у Козацькому святі в Батурині. Він – учасник усіх культурно-масових заходів села, творчих звітів аматорських колективів району, де отримав високу оцінку обласного журі, традиційний учасник районного свята «Спасівський ярмарок», урочистостей з нагоди Дня працівників сільського господарства на районній сцені, Всеукраїнського фестивалю «Відродження» в селі Піски Бахмацького району.
У 2017 році народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Криниці» був запрошений до участі у Покровському ювілейному ярмарку в Ніжині, де був нагороджений Грамотою місцевої райдержадміністрації. 12 грудня цього ж року колектив уперше запросили до Києва на запис музичної програми телеканалу УТ-1 «Фольк- music».
7 листопада 2018 року ансамбль «Криниці» відзначив 35-річчя від дня утворення. Саме цей колектив, який об’єднав зберігачів, популяризаторів та носіїв українського фольклору, і є місточком між нашою багатою минувшиною та сьогоденням.
14 жовтня 2018 року на запрошення організаційного комітету Ніжина народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Криниці» вдруге брав участь у Покровському ярмарку, де був відзначений цінними подарунками й вірчою грамотою.
Колектив має ще багато нагород: почесна грамота сектору культури і туризму райдержадміністрації, грамоти сільської та районної рад до 35-річчя з дня утворення колективу і з нагоди Дня працівників культури.
У травні 2019 року учасники народного аматорського фольклорно-обрядового ансамблю «Криниці» стали переможцями районного фестивалю аматорської творчості «Україна і Європа – мистецькі паралелі і меридіани», а 21 вересня колектив узяв участь у першому фольклорному фестивалі «Турфест Джерело надій» у селі Плиски, де отримав диплом I ступеня.
2021 рік – диплом ІІІ ступеня Х обласного фольклорного фестивалю-конкурсу ім. Василя Полевика; диплом лауреата ІІ ступеня Міжнародного конкурсу «BOLEARIAN ART GAMES».
22 травня 2022 року фольклорно-обрядовий ансамбль «Криниці» був нагороджений дипломом лауреата І ступеня дистанційного Всеукраїнського благодійного фестивалю-конкурсу «Мистецтво надихає до перемоги» (Дніпро).
Антоніна Цибань виступає не тільки у фольклорному ансамблі, а й як читець українського гумору, який збирає та записує сама. Маючи чудовий голос, виступає як солістка з окремою концертною програмою.
Значну роботу керівниця колективу проводить з учнями місцевої школи. Антоніна Іванівна спільно з учасниками підготовчої групи постійно присутні на уроках народознавства, де відроджують дитячі обряди, вчать дітей народних пісень, беруть участь в організації виставок робіт дитячої творчості з проведенням ярмарків.
За велику роботу з популяризації народної творчості Антоніна Іванівна неодноразово нагороджена дипломами, грамотами, цінними подарунками обласного та районного оргкомітетів з проведення культурно-мистецьких заходів.
Чесність, порядність і дисциплінованість пані Антоніни, вміння виходити зі складних ситуацій дають змогу створювати в колективі атмосферу взаєморозуміння й відповідальності за доручену справу.
Антоніна Цибань має заслужений авторитет серед керівників та спеціалістів закладів культури району, учасників аматорських колективів, мешканців села.














Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 41 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.