Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Травень » 30 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
13:24
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» триває. Запрошуємо до знайомства з керівником народного аматорського фольклорно-обрядового ансамблю «Берегиня» Пісківського сільського будинку культури Бахмацької міської ради Вірою Мельник.
Пані Віра народилася в 1965 році на Ніжинщині. Полюбивши пісню, маючи хороші вокальні та організаторські здібності, вступила до Чернігівського музичного училища (клас бандури) і, закінчивши його в 1985 році, була направлена на роботу в Бахмацький район.
Спочатку Віра Дмитрівна 3 роки і 9 місяців працювала керівником народної аматорської капели бандуристів районного будинку культури, а з 1990 року, змінивши місце проживання, стала художнім керівником у Пісківському сільському будинку культури, де створила фольклорно-обрядовий ансамбль «Берегиня». Але й донині Віра Мельник – активна учасниця народної аматорської капели бандуристів КЗ «Бахмацький ББК».
Енергійність і професійна майстерність пані Віри, її вміння працювати з аматорськими колективами та любов до народної пісні дали змогу записати, а потім відродити в Пісках зі своїм ансамблем такі обряди як «Входини», «Весілля в Пісках», «Обжинки», «Посвіт комина» й «Ходила квочка коло кілочка», новорічні та різдвяні обряди, а також українські народні пісні, які співають не тільки в селі, а й за його межами.
Віра Мельник постійно виступає не лише як керівниця колективу, а і як солістка, бере участь у діяльності аматорських колективів Пісківського будинку культури, забезпечує організацію та проведення всіх культурно-масових заходів села. Також Віра Дмитрівна керує дитячим фольклорним ансамблем (це підготовча група фольклорно-обрядового колективу «Берегиня»), постійно працює з окремими виконавцями, надає допомогу в роботі дитячих гуртків – художнього читання та драматичного.
У 2006 році фольклорно-обрядовому ансамблю «Берегиня» було присвоєно почесне звання «народний аматорський». У 2009 році колектив здобуває перемогу у програмі «Фольк-music» телеканалу УТ-1, а у 2015-му знову стає учасником популярної програми цього ж телеканалу.
За 34 роки існування ансамбль «Берегиня» під керівництвом Віри Мельник узяв участь у понад 350 концертах, його виступи записувалися на обласне радіо, на відеоплівку й неодноразово були показані на районних семінарах працівників культури.
Народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Берегиня» – постійний учасник обласних та районних фестивалів, оглядів, конкурсів. У 2005 році колектив став лауреатом Міжнародного свята літератури і мистецтва «Лесині джерела» в Новограді-Волинському Житомирської області, а також брав участь у Сорочинському ярмарку (Полтавщина).
Ансамбль був учасником Міжрегіонального фестивалю «Поліське коло» в Чернігові у 2006 та 2014 роках, а також неодноразово виступав на традиційному ярмарку в Коропі.
У 2008 році колектив уперше взяв участь в обласному фестивалі-конкурсі імені Василя Полевика у Щорсі (нині – Сновськ), де був нагороджений дипломом за третє місце.
У 2014 році в Пісках започаткували Всеукраїнський фестиваль «Відродження українського села, його духовності і культури», який проводився до 2019 року, й головним його учасником був народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Берегиня».
Щороку колектив брав участь у звітних концертах району, де отримував високі оцінки обласного журі. Виступи ансамблю з великим задоволенням слухали глядачі на святкових концертах, Спасівському ярмарку в Бахмачі та Козацькому святі в Батурині.
З 2013 року колектив показує свій обряд «Обжинки» серед низки старовинних обрядів «Хліб» (цей захід щороку проходив на мистецькому хуторі Обирок). Він – учасник обласного фестивалю «Над прозорою криницею» (Талалаївський район), обласного Фестивалю молока в Чернігові, щороку виїжджає з новим репертуаром на Різдвяні зустрічі в Ніжин та Бобровицю.
У 2017 році учасники ансамблю представили свою творчість на районному фольклорно-мистецькому святі «Скарбниця зоряних талантів» у селі Заньки Ніжинського району, де отримали подяку від голови Ніжинської районної державної адміністрації.
З 2017 до 2019 року фольклорно-обрядовий ансамбль «Берегиня» був нагороджений дипломами за участь у Всеукраїнському фестивалі «Відродження села, його духовності і культури», у 2018 році – дипломом ІІІ ступеня Всеукраїнського фестивалю «Червона калина», що проходив у Кривому Розі. У липні цього ж року колектив узяв участь у фестивалі різьбярського мистецтва у Глухові Сумської області, в серпні 2019 року – у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі жартівливої пісні «Лісапет-фест 2019» у селі П’ятничани Чемеровецького району Хмельницької області, де був нагороджений дипломом І ступеня.
2021 рік – диплом ІІІ ступеня Х обласного фольклорного фестивалю-конкурсу імені Василя Полевика (Сновськ). 2022 рік – Гран-прі дистанційного Всеукраїнського благодійного конкурсу «Art inspires victory» («Мистецтво надихає до перемоги») у Дніпрі.
Учасники колективу постійно організовують концертні виступи на сцені місцевого будинку культури до різних професійних та календарних свят, а також виїздять зі своєю програмою в сусідні села. Найжаданішими є виступи ансамблю в Будинках ветеранів сіл Митченки та Красне. За спонсорської допомоги директора ПСП «Пісківське» на свята (8 Березня, День перемоги, День людей похилого віку, Різдво) мешканцям цих будинків завжди вручаються подарунки.
З лютого 2022 року робота народного аматорського фольклорно-обрядового ансамблю «Берегиня» спрямована на допомогу Збройним силам України. Так, у серпні 2022 року колектив виступив на першому благодійному концерті «З Україною в серці». Упродовж 2022–2024 років ансамбль «Берегиня» взяв участь у благодійних заходах села, отримані кошти від яких пішли на допомогу ЗСУ. Також учасники колективу долучалися і долучаються до збору продуктових наборів, плетіння маскувальних сіток.
За активну участь у підготовці аматорських колективів будинку культури та забезпечення їх виступів, високу професійну майстерність Віра Мельник неодноразово була нагороджена почесними грамотами управління культури облдержадміністрації, відділу культури і туризму райдержадміністрації.
Керівниця колективу має сертифікати Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, обласної конференції «Збереження та розвиток народно-пісенного мистецтва Чернігівського краю» (2021 рік) і дистанційного Всеукраїнського благодійного фестивалю-конкурсу «Art inspires victory» (Дніпро, 2022 рік).
Чесність, порядність і дисциплінованість Віри Мельник, уміння виходити зі складних ситуацій, авторитет серед керівників села дають змогу створювати в колективі атмосферу взаєморозуміння, формувати почуття відповідальності за доручену справу.
У 2008 році Віра Дмитрівна брала участь у районному етапі конкурсу «Жінка року».

















Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 43 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.