Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Травень » 31 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
12:19
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо народний аматорський ансамбль народної пісні Іржавецького СБК.
Мальовниче, щедро прикрашене природою село Іржавець, і живуть у ньому люди працьовиті, добрі та щирі душею, які люблять своє село, свій родовід, зберігають і примножують творчі надбання своїх пращурів.
Тут народилися український музикознавець, фольклорист, літературознавець Левко Ревуцький, український історик і літературознавець Микола Стороженко. Проїздом у 1843 році в селі зупинявся Тарас Шевченко, який написав вірша «Іржавець».
На території села створений музей-садиба Л. М. Ревуцького, який став справжнім осередком культури і духовності краю.
На продовження славних традицій односельців – любові до української народної пісні – при Іржавецькому СБК створено гуртки художньої самодіяльності. Серед них і народний аматорський ансамбль народної пісні.
Ще в 1991 році з ініціативи клубних працівників – директора Олександра Сироти й художнього керівника Майї Киричок – при сільському будинку культури був створений фольклорний колектив. До його складу входили люди різні за віком, освітою, професіями, але всіх їх єднала любов до пісні. З часом колектив поповнювався новими учасниками і його розділили на три групи за віковими категоріями: старшу, середню, молодіжну. Кожна група мала свій репертуар і брала участь у тих чи інших клубних заходах, та деякі з творів були спільними.
Згодом був створений вокальний ансамбль, учасниками якого стали кращі співаки фольклорних колективів. До репертуару ансамблю увійшли українські народні й місцеві пісні та твори українських композиторів.
Цей колектив завоював прихильність не тільки земляків-односельців. Пісні в його виконанні лунали на сценах сільських будинків культури, сільських клубів, районній та обласній сценах.
Роки плідної творчої праці дали свій результат. У 1997 році колективу було присвоєно високе звання «Народний аматорський ансамбль народної пісні».
Сьогодні більшість учасників вибула з колективу за віком, але з їхніх вуст ведеться запис місцевих пісень, обрядів, дійств. Займалася цією важливою пошуковою роботою – записом місцевого фольклору – художній керівник сільського будинку культури Майя Киричок. Але, на жаль, вона відійшла у вічність у вересні 2022 року. Світла пам’ять Вам, Майє Григорівно!
Багато місцевих пісень записано від О. А. Бондаренко, В. Г. Хоменко, О. А. Семенюг, виводчиці колективу Л. К. Носко.
До ансамблю постійно приходять нові учасники. Колектив багато працює над злагодженим співом, поповненням репертуару, сценічною культурою, залученням здібних співаків. В основі репертуару – місцеві пісні, українські народні, пісні українських авторів, твори в обробці Левка Ревуцького.
Колектив постійно бере участь у запланованих заходах сільського будинку культури, Центру культури і дозвілля Ічнянської міської ради, творчих звітах. Народний аматорський ансамбль народної пісні – активний учасник тематичних заходів, які проводяться в сільському будинку культури. Це, зокрема, відкриття новорічної ялинки та щедрувальна програма; тематичний захід «В єдності сила народу»; літературно-музичний вечір «Славний син української землі», присвячений Л. М. Ревуцькому; тематичний вечір «Вірю: всі жінки прекрасні»; година вшанування пам’яті Т. Г. Шевченка «Слава Кобзарю»; мітинг-реквієм «І живуть у пам’яті народу його вірні дочки і сини»; тематичний вечір «Цілую ніжно материнські руки»; свято села Іржавець «Моє село, моя колиска»; святковий концерт до Дня Незалежності України «Хай буде вільна Україна на всі віки, на всі часи»; свято для дітей «Дарунки Святого Миколая».
Ансамбль Іржавецького СБК – постійний учасник цікавих заходів, які проводяться в музеї-садибі видатного композитора, відомого земляка Л. М. Ревуцького. Колектив брав участь у заходах Центру культури і дозвілля Ічнянської міської ради – в XIX Чернігівському обласному ярмарку «Що може жінка», у IV та V фестивалях сімейно-родинних колективів «Заспівай, родино», святкуванні Дня міста.
Сьогодні цей ансамбль – один із кращих колективів у районі. Його виступи радо зустрічають не тільки односельці, а й жителі Ічні, а також сусідніх сіл.
За вагомий внесок у відродження та збереження української народної пісні колектив має нагороди відділу культури і туризму Ічнянської міської ради та громадської організації «Спілка жінок Чернігівщини» (подяки, грамоти, дипломи).

Донедавна ансамблем керував Олександр Сирота. Але наразі колектив залишився без наставника, бо 30 травня 2023 року серце Олександра Івановича перестало битися. Відтоді минув рік. Пом’янімо ж мудру, дбайливу й талановиту людину добрим словом!

Олександр Сирота народився 22 жовтня 1948 року. Працював у сфері культури з січня 1967 року. З 1970 року Олександр Іванович – художній керівник Іржавецького СБК Ічнянського району, а з 1991-го – директор цього закладу.
1986 року Олександр Сирота закінчив Ніжинське культурно-освітнє училище.
Він був здібною і творчою людиною, професійним акомпаніатором. Колективи та виконавці, яких узяв під своє крило Олександр Іванович (народний аматорський ансамбль народної пісні, солісти, сімейно-родинний колектив), були, є і залишаються кращими в районі й завжди беруть участь у концертах, святах, фестивалях, районних та обласних творчих звітах.
Керівник постійно працював з учасниками гуртків над високою виконавською майстерністю, репертуаром, сценічною культурою.
Завдяки рокам плідної, наполегливої праці Олександра Сироти й колишнього художнього керівника СБК Майї Киричок, яка очолювала ансамбль Іржавецького СБК до вересня 2022 року, в 1997 році колективу було присвоєно високе звання «Народний аматорський ансамбль народної пісні».
Олександр Іванович багато працював над збереженням української народної пісні, місцевого фольклору. Постійно брав участь у виступах народного аматорського хорового колективу Ічнянського районного Будинку культури як акомпаніатор. Брав активну участь у громадському житті села. Серед культпрацівників району мав авторитет і повагу.
За високий професіоналізм Олександр Сирота був неодноразово нагороджений грамотами й подяками відділу культури і туризму Ічнянської міської ради.
Вічна і світла пам’ять!









Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 53 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.