Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Червень » 14 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
11:45
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» до вашої уваги – характеристика керівника народного аматорського хорового колективу ветеранів праці та народної аматорської капели бандуристів комунального закладу «Бахмацький базовий будинок культури» Бахмацької міської ради Валентини Остапенко.
Пані Валентина народилася 1950 року. Має вищу освіту (закінчила Київський державний інститут культури ім. Олександра Корнійчука в 1985 році). Але трудова діяльність Валентини Іванівни в галузі культури розпочалася набагато раніше – з 1968 року.
Після закінчення Ніжинського культурно-освітнього училища Валентина Остапенко працювала методистом з хорового жанру Бахмацького районного будинку культури, де показала себе здібним спеціалістом за обраним фахом. У цей період як методист пані Валентина виїздить у сільські клубні заклади для надання практичної допомоги в роботі хорових колективів сіл Курінь, Піски, Тиниця, протягом десяти років керує академічним хоровим колективом будинку культури села Гайворон, який став одним із кращих в області.
У 1977 році Валентина Остапенко переводиться на посаду керівника народної аматорської капели бандуристів, яка, до речі, у 2015 році відзначила 50-ліття від дня утворення. Колектив бере участь у всеукраїнських, обласних та районних фестивалях, творчих звітах району на обласній сцені, концертних програмах до різних професійних свят у місті Бахмачі. Це, зокрема, Всеукраїнський фестиваль бандурного мистецтва в Батурині (2010), де отримали корзину квітів від тодішнього Президента України Віктора Ющенка, «Вересаєве свято в Сокиринцях» (2013) та «Відродження українського села, його духовності й культури» (село Піски, 2015 рік).
За високу виконавську майстерність народна аматорська капела бандуристів нагороджена:
- грамотами обласного управління культури (2004), міської ради (2013), Бахмацької районної ради та райдержадміністрації (2011);
- дипломом ІV Ніжинського районного фольклорно-мистецького свята «Скарбниця зоряних талантів» (2020);
- дипломом лауреата ІІІ ступеню Всеукраїнського вокального (онлайн) конкурсу «Незабутня Квітка Цісик» (2021);
- дипломом лауреата ІІ премії ІІІ Міжнародного мистецького конкурсу «Панорама-Арт» (2021);
- дипломом лауреата І ступеня дистанційного відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні «Красне поле» (2021);
- Гран-прі І дистанційного Всеукраїнського благодійного фестивалю-конкурсу «Мистецтво надихає до перемоги» (20–21 травня 2022 року, Дніпро);
- диплом за І місце у Всеукраїнському багатожанровому фестивалі-конкурсі «Крила волі» (2022, Одеса).
Цього ж року народна аматорська капела бандуристів була нагороджена почесною грамотою Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації за вагомий внесок у національно-патріотичне виховання, розвиток культури і мистецтва та з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.
У квітні 2023 року – диплом лауреата І ступеня двотурового Всеукраїнського багатожанрового фестивалю-конкурсу мистецтв «Україна – це ти» (Одеса) та Гран-прі IV Міжнародного дистанційного багатожанрового конкурсу «SPRING STAR / ВЕСНЯНА ЗІРКА» (Рівне). У листопаді цього ж року колектив отримав диплом і І місце за участь у фестивалі-конкурсі народнопісенного мистецтва імені композитора Івана Синиці, у грудні – диплом лауреата І премії Міжнародного фестивалю-конкурсу «Миколаївські зірки».
З 1982 року Валентина Остапенко 19 років керує і народним аматорським хоровим колективом будинку культури села Красилівки Бахмацького району, який проводить велику концертну діяльність не тільки перед жителями Бахмаччини, а й за межами району.
Протягом усієї діяльності в галузі культури пані Валентина надає велику методичну і практичну допомогу колективам сільських клубних закладів відповідного фаху, що дало змогу присвоїти почесні звання народних фольклорно-обрядовому ансамблю «Берегиня» Пісківського сільського будинку культури та фольклорно-обрядовому ансамблю «Криниці» Бахмацького сільського будинку культури.
З 2013 року Валентина Іванівна на прохання районної організації ветеранів керує новоствореним хоровим колективом ветеранів, якому 2016 року присвоєно звання «народний аматорський». У 2023 році народний аматорський хор ветеранів праці відзначив десятирічний ювілей творчої діяльності великим благодійним концертом.
Під керівництвом Валентини Остапенко хоровий колектив ветеранів праці став переможцем Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Відродження українського села, його духовності й культури» в селі Піски Бахмацького району (2017, 2018, 2019 роки), VІІІ та Х обласних фольклорних фестивалів-конкурсів імені Василя Полевика (дипломи І ступеня – 2018, 2021 роки); нагороджений почесною грамотою та дипломом Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації за сумлінну працю і високий професіоналізм, участь у ІІІ обласному фестивалі пісні і танцю імені Григорія Верьовки; має подяку Ніжинської районної державної адміністрації за участь у Ніжинському районному фольклорно-мистецькому святі «Скарбниця зоряних талантів» (2019). А виступ колективу в телепередачі УТ «Фольк-music» (2018) транслювали до грудня 2021 року навіть уже в новій передачі «Фольк-UA» (спогади).
У 2021 році колектив став лауреатом ІІ ступеня Всеукраїнського вокального (онлайн) конкурсу «Незабутня Квітка Цісик» та лауреатом І премії ІІІ Міжнародного мистецького конкурсу «Панорама-Арт».
У 2020, 2021 та 2022 роках народний аматорський хор ветеранів праці отримав дипломи за участь у Всеукраїнському фестивалі хорового мистецтва імені Анатолія Авдієвського «Пісня над Дніпром». Його виступи були включені до програм заключних концертів кращих хорових колективів України, які транслювалися в ютубі.
2022 – диплом переможця Всеукраїнського патріотично-творчого марафону «Все буде Україна» (Вінниця) й лауреата І ступеня І дистанційного Всеукраїнського благодійного фестивалю-конкурсу «ART INSPIRES VICTORY» («Мистецтво надихає до перемоги»), що відбувся у Дніпрі.
У листопаді цього ж року хоровий колектив ветеранів праці отримав диплом Гран-прі Всеукраїнського багатожанрового фестивалю-конкурсу талантів «Крила волі» (Одеса).
2023 – диплом за І місце у відкритому ІІ фестивалі-конкурсі народнопісенного мистецтва імені композитора Івана Синиці «Пливи, мій віночку» (Ніжин); диплом лауреата за І місце в Міжнародному багатожанровому двотуровому фестивалі-конкурсі мистецтв MIKULAŠSKÉ HVĚZDY 2023 (Україна – Чехія).
Лютий 2024 року – диплом лауреата І премії Міжнародного благодійного дистанційного двотурового конкурсу мистецтв «БАЛТІК-ФЕСТ».
За період своєї діяльності народний аматорський хор ветеранів під керівництвом Валентини Остапенко взяв участь у майже 90 концертах для глядачів як Бахмацького, так і інших районів.
Протягом 2015–2018 та 2023–2024 років на базі колективів Бахмацького районного будинку культури (нині – комунальний заклад «Бахмацький базовий будинок культури» Бахмацької міської ради), якими керує пані Валентина (народна аматорська капела бандуристів та народний аматорський хор ветеранів праці) проходили виробничу практику студенти Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької.
За період своєї діяльності Валентина Остапенко має державні нагороди:
- подяку голови Чернігівської обласної державної адміністрації В. Мельничука (2004);
- почесну грамоту Чернігівської обласної державної адміністрації (2005);
- почесну грамоту Міністерства культури і туризму України, центрального комітету профспілки працівників культури України (2005);
- диплом лауреата обласного фестивалю-конкурсу «Жінка року – 2010»;
- почесну грамоту Чернігівської обласної державної адміністрації (2010);
- почесну грамоту Чернігівської обласної ради (2015);
- подяку народного депутата України Валерія Давиденка (2018);
- почесну грамоту Управління культури Чернігівської обласної державної адміністрації (2000);
- почесну грамоту Управління культури і туризму Чернігівської обласної державної адміністрації (2005);
- подяку управління культури і туризму обласної державної адміністрації (2007);
- почесні грамоти голів Бахмацької районної державної адміністрації (1998, 2000, 2003,2004, 2010);
- грамоту Бахмацької міської ради (2019);
- диплом ІІІ Міжнародного мистецького конкурсу «Панорама-Арт» за вагомий внесок в естетичне виховання молоді та професійну підготовку (2021);
- подяку Обласного центру народної творчості Чернігівської обласної ради за активну участь у VІІІ обласному фольклорному фестивалі-конкурсі ім. Василя Полевика, високий професіоналізм, розвиток та популяризацію фольклорного мистецтва Чернігівщини (2018);
- подяку Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації та Обласного центру народної творчості за значний внесок у справу відродження української народної пісні, збереження і примноження духовних скарбів нації та активну участь у ІІІ обласному фестивалі пісні і танцю ім. Григорія Верьовки (2019);
- подяку Всеукраїнського вокального конкурсу «Незабутня Квітка Цісик» за значний особистий внесок у розвиток української культури (2021);
- подяку Всеукраїнського патріотично-творчого марафону «Все буде Україна» за високий професіоналізм, активну участь у підготовці марафону, національно-патріотичне виховання (2022);
- подяку суддівської колегії Всеукраїнського багатожанрового фестивалю-конкурсу талантів «Крила волі» за сумлінну творчу працю, вагомий внесок у розвиток мистецтва, професіоналізм, самовіддану роботу у сприянні культурному розвитку та збереження національної культури. У фестивалі-конкурсі взяли участь два колективи під керівництвом Валентини Остапенко (капела бандуристів – диплом і І місце, хор ветеранів праці – Гран-прі);
- подяку голови обласного методичного об’єднання КЗ «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької Чернігівської обласної ради» за активну участь у творчій зустрічі «Є така професія – працівник культури» (2022);
- подяку двотурового Всеукраїнського багатожанрового фестивалю-конкурсу «Україна – це ти» за професіоналізм, активну участь у підготовці учасників до фестивалю, вагомий внесок у національно-патріотичне виховання та розвиток української культури й мистецтва (2023);
- подяку Міжнародного багатожанрового двотурового фестивалю-конкурсу мистецтв MIKULAŠSKÉ HVĚZDY 2023 (Україна – Чехія).

Маючи великий досвід роботи, Валентина Остапенко постійно підвищує свій професійний рівень завдяки самоосвіті, багато працює над собою, охоче ділиться великим досвідом роботи з молодими колегами, керує виробничою практикою для студентів Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, збирає зразки нематеріальної культурної спадщини району, активно співпрацюючи з аматорськими колективами та їх керівниками.
Як спеціаліст з вокально-хорового жанру пані Валентина працює над збором елементів нематеріальної культурної спадщини в районі й особливо – пісень, що супроводжують обрядові дійства. Так були зібрані вельми цінні матеріали: в селі Бахмачі – весіллєве дійство «На калачі», в селі Піски – «Коровайні пісні у Пісках», у селі Зеленівка – «Наша піч регоче – короваю хоче».
Матеріали про приготування борщу в Бахмацькому районі записані в селах Фастівці, Стрільники, Піски, Бахмач І, Пальчики та Халимонове.
Також зібрані цікаві матеріали про відзначення Святої Трійці в селах Бахмач І, Зеленівка й Піски.
Після перегляду матеріалів експертною радою з питань нематеріальної культурної спадщини до обласного переліку елементів НКС у 2019 році було включено весіллєве дійство «На калачі», записане в селі Бахмачі.
Цього ж року було надіслано в Обласний центр народної творчості й матеріали приготування борщу в Бахмацькому районі.

У 2020 році Валентиною Остапенко направлено на перегляд обласної експертної ради облікову картку елемента нематеріальної культурної спадщини про відзначення Святої Трійці в селі Бахмач І, який також включено до обласного переліку елементів НКС.

Валентина Остапенко має сертифікати:
- Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації – обласна конференція «Актуальні проблеми розвитку народного інструментального мистецтва в контексті профільної підготовки керівників аматорських колективів» (2020); «Збереження та розвиток народнопісенного мистецтва Чернігівського краю» та учасника обласного майстер-класу з техніки вибійки «Чернігівщини дерево-життя – могутній України оберіг», обласний семінар-практикум «Стан та перспективи розвитку народознавчих любительських об’єднань: узагальнення досвіду» (2021);
- два сертифікати (народний аматорський хор ветеранів та народна аматорська капела бандуристів) дистанційного Всеукраїнського благодійного фестивалю-конкурсу «ART INSPIRES VICTORY» за підтримку та професійну підготовку до дистанційного Всеукраїнського благодійного фестивалю-конкурсу (2022);
- IV Міжнародного дистанційного багатожанрового конкурсу «SPRING STAR / ВЕСНЯНА ЗІРКА» (Рівне) за високу професійну майстерність, цілеспрямованість, духовне збагачення молодого покоління, а також за сумлінну працю в розвитку талантів і активну участь у культурному обміні серед дітей та молоді (2023).
Крім основної роботи Валентина Остапенко – голова профспілкової організації клубних працівників Бахмацької громади. Також пані Валентина багато років несла відповідальність за ведення документації БК. Це особові справи працівників, посадові інструкції та інструкції з охорони праці, вхідна й вихідна документація, планування, облік роботи та звітність як районного будинку культури, так і сільських клубних закладів у минулому Бахмацького району, а нині Бахмацької громади; до 2022 року – книги наказів різних напрямів. А ще Валентина Іванівна готує подання на відзначення працівників. Роботу і виконання своїх обов’язків ставить вище особистих справ. Дисциплінована, має авторитет і повагу серед керівників місцевого самоврядування громади, працівників культури, учасників аматорських колективів.






















Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 33 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.