Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Червень » 19
В онлайн-проєкті «Народні традиції на Зелені свята» бере участь Сновський будинок культури. Запрошуємо дізнатися про святкування Святої Трійці на Сновщині.
Трійця – одне з найшанованіших свят в Україні після Різдва та Великодня,. Його ще називають П’ятдесятницею, адже Трійця відзначається на 50-й день після Великодня.
Останню суботу перед Трійцею називають Зеленою, або Клечальною. Цього ранку дівчата, діти й молодиці ходили до гаю, на луки збирати зілля: чебрець, полин, любисток, волошки, материнку, м’яту, а ввечері квітчали хати гіллям клена, липи, ясена.
На Зелені свята мали бути прибрані хата, кожний куточок подвір’я, стайні, пасіка, ворота.
Долівку в хаті встеляли чебрецем, лепехою, любистком, полином. Букети з чебрецю, м’яти, волошок ставили на підвіконні. За ікони також клали квіти.
Українці вірили, що у клечанні ховаються душі померлих родичів, що були вони святими. Тому люди вбирали оселі та подвір’я і тим часом освячували свої обійстя, очищал ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 35 | Додав: lena | Дата: 19-Червня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Народні традиції на Зелені свята» бере участь Яблунівська громада.
Традиційно до Зелених свят на території цієї громади прикрашали хати клеченням – гілками клена та інших дерев. Також застилали підлогу листям лепехи, різними травами, клали любисток. На воротах теж ставили гілки клена як оберіг від злих духів. Русального тижня не пам’ятають і старожили, не було таких обрядів раніше. Але останнім часом завдяки турботі працівників культури це дійство набуває поширення.
– Дівчата, дівчата, завтра Зелена неділя. Гайда в ліс по клечення!
– Ходімо, ходімо! Прикрасимо оселю. І лепехи нарвемо, долівку застелемо.
Ось і подалися дівчата в ліс по клечення, а молодиці по лепеху ходили. А в лісі зелено, пташки співають, дівчата ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 42 | Додав: lena | Дата: 19-Червня-2024 | Коментарі (0)

У проєкті «Народні традиції на Зелені свята» бере участь Остерська міська територіальна громада. Інформацію зібрала і надала директорка Остерського міського будинку культури Людмила Донська.
День Святої Трійці – одне з основних християнських свят, яке прийнято відзначати на 50-й день після Великодня. Цього року воно припало на 23 червня.
У народі свято Трійці називають П’ятдесятницею, або Зеленими днями. Цієї світлої днини в наші домівки входять мир та Божа благодать.
Природа оживає і заливає землю яскравими фарбами та вабливим ароматом. Людські серця наповнюються добром, щирістю, любов’ю. Всі православні люди прикрашають будинки зеленню, готують святкові столи, кличуть гостей. Така святкова атмосфера панує і в Острі – місті, яке розташоване серед мальовничої природи на березі двох річок – Десни й Остра. Наш Остер – одне з найстаріших міст в Україні.
У суботу працювати на городі заборонялося, щоб не залоскотали русалки. Цього дня обов’язково прибирали оселі ... Читати далі »
Переглядів: 35 | Додав: lena | Дата: 19-Червня-2024 | Коментарі (0)

У ньому бере участь Остерська міська територіальна громада. Цю інформацію надала директорка Бірківського сільського будинку культури Любов Вертай.
Українці на Трійцю мають давню традицію прикрашати зеленню й сезонними квітами свій одяг і житло. Традиційна окраса до свята – стебла лепехи. Їх освячують у церкві та розкладають по всьому будинку. Віруючі люди на Трійцю відвідують богослужіння, куди надягають найкрасивіший і найошатніший одяг.
Також до свята збирають дикі цілющі трави – пижму, мати-й-мачуху, чебрець, мелісу. З рослин українці заварюють лікувальний чай, а залишки зелені засушують на зиму.
У церквах цього дня освячують букети із зілля. Вважалося, що вони бережуть від хвороб, пожеж, лиха. Такі букети зберігали за іконами протягом року.
Як завжди креативно до цього свята поставилися працівники Бірківського сільського будинку культури на чолі з директоркою закладу Любов’ю Вертай. Незмінна та найактивніша учасниця святкового дійства – староста Бірківсь ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 33 | Додав: lena | Дата: 19-Червня-2024 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.