Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Червень » 19 » Проєкт «Народні традиції на Зелені свята»
Проєкт «Народні традиції на Зелені свята»
10:32
У проєкті «Народні традиції на Зелені свята» бере участь Остерська міська територіальна громада. Інформацію зібрала і надала директорка Остерського міського будинку культури Людмила Донська.
День Святої Трійці – одне з основних християнських свят, яке прийнято відзначати на 50-й день після Великодня. Цього року воно припало на 23 червня.
У народі свято Трійці називають П’ятдесятницею, або Зеленими днями. Цієї світлої днини в наші домівки входять мир та Божа благодать.
Природа оживає і заливає землю яскравими фарбами та вабливим ароматом. Людські серця наповнюються добром, щирістю, любов’ю. Всі православні люди прикрашають будинки зеленню, готують святкові столи, кличуть гостей. Така святкова атмосфера панує і в Острі – місті, яке розташоване серед мальовничої природи на березі двох річок – Десни й Остра. Наш Остер – одне з найстаріших міст в Україні.
У суботу працювати на городі заборонялося, щоб не залоскотали русалки. Цього дня обов’язково прибирали оселі та подвір’я. Удень менші хлопці, які є в родині, йшли до води рвати лепеху. Господар зі старшими синами вирушав до лісу рубати клечання – гілля, аби прикрасити хату. Прикрашали подвір’я, підлоги у домівках зеленню, лепехою.
У неділю свято розпочинається з богослужіння у православних церквах Остра, які прикрашені ошатною зеленню, бо саме на Трійцю, історично, православна церква святкує день свого народження. Церковні дзвони своїм відлунням сповіщають про радість і закликають людей до молитви за сім’ю та родину, за нашу неньку Україну.
Молоді люди здавна влаштовували веселощі на Трійцю, співали пісні. Цього дня було заведено вишукувати собі пару: незаміжні дівчата кидали вінки зі свіжих квітів у воду й дивилися, як вони пливуть. Якщо рух вінків був рівним, це означало швидке заміжжя. А ще цього дня незаміжні дівчата полюбляли ворожити.
Мені ворожка ворожила,
Щоб не любила хлопців я,
Бо хлопець любить та й покине,
А ти, дівчино, жий сама…
Таку щемливу пісню ви почуєте у відео, вміщеному в цій публікації. А ще – побачите справжнє чарівне дійство, в якому задіяні учасниця-аматорка Остерського МБК Оксана Коваль і директорка Остерського МБК Людмила Донська.
Запрошуємо до перегляду!

https://www.facebook.com/chocnt/videos/847976547363275?locale=uk_UA


Переглядів: 36 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.