Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Червень » 20 » Проєкт «Народні традиції на Зелені свята»
Проєкт «Народні традиції на Зелені свята»
12:08
До проєкту «Народні традиції на Зелені свята» долучилася Прилуцька громада. Дякуємо за цікаву розповідь завідувачці філії Прилуцького краєзнавчого музею Тетяні Іващенко та головному спеціалісту відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерині Михайліченко.
Часи змінюються, однак багато народних традицій, пов’язаних з християнськими святами, чудово збереглися донині. Трійця – не виняток.
У нас на Прилуччині обряди і звичаї на Зелені свята мало чим відрізнялися від тих, що були на території України.
Напередодні Зеленої неділі, в суботу, що називалася Клечаною, хату, подвір’я та господарські будівлі прикрашали клечанням – зеленими гілками дерев. По клечання до лісу їхав господар, старший у родині.
Клечання (гілки клена, липи, осики, дуба, тополі, берези) забирали в хату, стайні, хліви, несли в комори. Гілля встромляли у стріху, обов’язково на воротах, біля входу у стайню, хлів, комору, город і пасіку встромляли гілку осики – вона, як вважалося, оберігала від злого духа. У хаті підлогу або долівку застеляли лепехою, посипали запашними травами (чебрецем, м’ятою, пижмом), сволоки й вікна прикрашали клечанням, на підвіконня клали запашні трави (любисток, м’яту, мелісу, жасмин та обов’язково – полин). Гілки клена, берези, липи, ясена закладали за рушники, ікони. На стіл ставили букет із польових квітів, запашних трав та жасмину, які разом з лікарськими травами збирали у п’ятницю перед Зеленою суботою. Після цього, здавалося, хата перетворювалася на справжній казковий лісовий палац, де поєднувався культ дерев та квітів.
На Зелені свята обов’язково готували зелений борщ зі щавлем і лободою, пекли пиріжки з ревенем, маком та іншими начинками, які полюбляли в родині.
Такі традиції та звичаї дійшли і до наших днів.
Колись Зелені свята також називали Русальним тижнем. Він починався після Трійці й закінчувався в четвер, який іще називали Русальним Великоднем.
Тоді мало хто наважувався купатися, щоб не втопитися. Проте дівчата ходили й пускали на воду вінки з квітів, щоб русалки послали гарного нареченого.
До вашої уваги – відео реконструкції традиції «Проводи русалів».

https://www.facebook.com/chocnt/videos/976366003932414


Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 38 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.