Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Червень » 25 » До проєкту «Народні традиції на Зелені свята» долучилася Куликівська громада
До проєкту «Народні традиції на Зелені свята» долучилася Куликівська громада
11:45
Ось що нам пишуть.
«Зелені свята, або Трійця – одне з найбільших християнських свят, яке переходило з покоління в покоління і дійшло до наших часів. Неділю Зеленого тижня називають іще П’ятдесятниця, бо це п’ятдесятий день після Великодня. З цим святом пов’язано багато звичаїв, обрядів, прикмет, які частково дійшли і до нашого села Бакланова Муравійка Куликівської громади.
Перед Трійцею в суботу поминають померлих родичів та відвідують цвинтар. А потім уже починають готуватися до свята. Прибирають оселю і прикрашають зеленими гілками та квітами господарські будівлі й подвір’я. Із трав зазвичай використовують м’яту, лепеху, волошки, любисток, а з гілок – липу, акацію та клен. Зелень символізує майбутній добробут, процвітання і щастя.
У Зелену неділю люди йдуть до церкви освячувати букети з польових квітів, Потім їх протягом року зберігають за іконами. У народі вірять, що ці трави можуть захистити від грози.
У свято Зеленої неділі не можна працювати, тому люди ходять одне до одного в гості, відпочивають, або йдуть у поле чи до лісу. За повір’ям, у ці дні рослини мають цілющі властивості, тому о цій порі збирають трави, квіти й роблять із них настоянки та відвари, які потім використовують як ліки. Молоді дівчата плетуть вінки, несуть їх до річки й пускають на воду, щоб задобрити русалок, а взамін від них чекають собі заможних чоловіків.
А ще старі люди говорять, що не можна в Зелену неділю купатися в річці, бо русалки затягнуть у водойму.
З цим святом пов’язано ще багато обрядів та повір’їв. Щоб негаразди і хвороби не притягувалися, потрібно подавати милостиню й надавати допомогу всім, хто її потребує.
Також люди звертають увагу на прикмети. Якщо цього дня дощитиме, то буде тепле та гарне літо.
Ось такі звичаї дійшли і до нашого часу. Не забуваймо, чого навчали нас наші бабусі й дідусі. Передавайте ці знання своїм дітям, тому що минулі звичаї та обряди – майбутнє нашої країни і наших дітей».
https://www.facebook.com/chocnt/videos/399563295751168?locale=uk_UA


Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 39 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.