Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Червень » 28 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
11:24
У межах проєкту «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» хочемо розповісти про методиста й керівника народних аматорських колективів Бобровицького міського будинку культури відділу культури та туризму Бобровицької міської ради, заслуженого працівника культури України Катерину Калініченко.
Катерина Іванівна народилася в селі Ярославка 1954 року. Її життя від народження пов’язане з піснею, бо виросла пані Катерина у співучій родині. Ще зі шкільних років у Катерини проявилися талант до пісні та організаторські здібності. Після закінчення школи, працюючи в Бобровицькому банку, Катерина Іванівна була активною учасницею художньої самодіяльності.
У 1974 році Катерину Калініченко запросили працювати в районний будинок культури. Катерина Іванівна заочно закінчила Ніжинське культосвітнє училище, здобувши фах керівника хору. Перші спроби пані Катерини як хормейстера – учнівський хор на базі міської школи № 1, потім займалася зі студентами й викладачами Бобровицького держсільгосптехнікуму, п’ять років працювала з хором центральної районної лікарні. У будинку культури працювала з жіночим вокальним ансамблем та хором працівників культури району.
У 1991 році Катерина Іванівна створила хоровий колектив, який у 1995 році здобув звання «народний аматорський», а згодом став називатися «Сяйво». Ось уже 32 роки цей колектив радує глядачів своїм співом та виконавською майстерністю. У його репертуарі – понад 200 пісень, серед яких є власні обробки Катерини Калініченко. Колектив «Сяйво» – незамінний учасник усіх святкових концертів у громаді. Також він виїздив з концертами в Носівку, Ніжин, Козелець, Ічню, Київ, виступав на багатьох обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалів, де здобував звання лауреата I ступеня.
Хор «Сяйво» неодноразово був нагороджений грамотами відділу культури та туризму, районної державної адміністрації, районної ради, обласного управління культури.
У 2011 році звання «народний аматорський» здобув жіночий вокальний ансамбль «Купальська квітка» під керівництвом Катерини Іванівни. А у травні 2019-го цього почесного звання був удостоєний іще один колектив – ансамбль народної пісні «Калинове гроно». Ці колективи пройшли великий творчий шлях до здобуття високих звань, мають чималий репертуар, досягли високої майстерності, перемагали на багатьох конкурсах і фестивалях України та за її межами.
Біографія жінки береже багато цікавих життєвих моментів. Виступаючи на фестивалях від районного, обласного до міжнародного рівнів, Катерина Калініченко побувала в різних містах і селах України, відвідала країни ближнього зарубіжжя, познайомилася з багатьма талановитими людьми.
У сімейному архіві Катерини Іванівни – світлини різних років концертної діяльності. На них вона як завжди молода, красива, в українському національному вбранні, і пісня на вустах – своя ж, українська.
У жовтні цього року виповниться 50 літ відтоді, як пані Катерина чарує глядачів своїм голосом, акторською майстерністю, результатами творчості народних колективів, якими вона керує в МБК. А ще Катерина Калініченко веде духовний хор при храмі Успіння Пресвятої Богородиці, який очолила у 2000 році.
Катерина Іванівна протягом багатьох років своєї праці має безліч нагород:
- дипломи лауреата районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалів, радіоконкурсу «Золоті ключі», телеконкурсу «Сонячні кларнети», VI обласного конкурсу «Жінка року – 2003»;
- почесна відзнака й медаль «За досягнення в розвитку культури і мистецтв» Міністерства культури України;
- почесні грамоти обласної державної адміністрації та Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА; обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв; відділу культури та туризму Бобровицької міської ради, райдержадміністрації, районної ради;
- звання «Заслужений працівник культури України» (присвоєно у 2007 році).
У 2012 році Катерина Калініченко внесена до Всеукраїнської книги «Велич та пошана» з нагоди 20-річчя Дня незалежності України. У 2021-му – нагороджена медаллю та Грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед українським народом» з нагоди 30-ї річниці Дня Конституції України.
















Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 79 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.