25 березня в межах співпраці між Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтва та Чернігівським обласним центром народної творчості відбулася цікава й неординарна подія – приготування борщу за автентичними рецептами в режимі онлайн. Під час заходу носії традиційних знань із Хмельницької та Чернігівської областей продемонстрували унікальні рецепти борщу, які передавалися з покоління в покоління.
Розпочала захід, привітала учасників і налаштувала всіх на смачний позитив директорка Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Хмельницької обласної ради, заслужена артистка України, депутатка Хмельницької міської ради Майя Онищук. Принагідно пані Майя подякувала українським воїнам за захист і закликала присутніх ушанувати хвилиною мовчання полеглих захисників.
Далі Майя Онищук представила своїх землячок – директорку Малієвецького історико-культурного музею села Маліївці Хмельницької обласної ради Анастасію Донець і заступницю голови ГО «Удріївці – історична спадщина Поділля», дослідницю та носійку стародавньої подільської кухні Ларису Міщинську.
До вітального слова доєдналася директорка КЗ «Обласний центр народної творчості Надія Заваліна. Пані Надія представила носійок гастроспадщини Чернігівського краю, які братимуть участь в онлайн-заході, та розповіла про борщі, внесені до Обласного переліку елементів НКС Чернігівщини: «Карильський святковий борщ "Квасок"» (Коропська громада) і борщ «Тутешній» (Прилуччина, Малодівицька громада).
Чернігівщину на заході представляла Прилуччина. Керівниця народного аматорського фольклорного ансамблю «Горлиця» Прилуцького будинку культури, авторка, засновниця й кураторка етнопроєкту «Скарбниця» Вікторія Лемещенко разом із носійкою елемента НКС – мешканкою села Удайці Линовицької громади Ольгою Михайліченко – та кухарем ресторації «Chalet» села Заїзд Сухополовʼянської територіальної громади Галиною Дейнекою приготували борщ на буряковому квасі за давнім рецептом і подарували учасникам заходу віночок українських пісень. Задушевно звучали «Ой не шуми, луже», «Ой зайди, місяцю, на ту пору»... Пісню Антоніни Петрушкевич «Борщ» виконував фольклорний ансамбль «Горлиця».
Про цікавинки подільського білого борщу розповіла Лариса Міщинська. Чому білого? Бо вариться з біло-рожевого бурячка. Родзинка страви – в’ялені грушки й чорнослив. Засмажка робиться на вершковому маслечку. Додається багато зелені. А присмачується цей кулінарний шедевр домашньою сметанкою, яка дає приємну кислинку.
Про етносадибу «Хата біля річки» – чудовий куточок Поділля, де, власне, й зібралися представниці Хмельниччини, розповіла Анастасія Донець. А ще, поки варилися борщики, всі переглянули цікаве відео про Прилуки – красиве місто, напрочуд привабливе для туристів, яке презентували директорка Прилуцького краєзнавчого музею імені В. І. Маслова Тетяна Зоць та місцевий телеканал "Прилуки".
Ми дуже вдячні організаторам – Хмельницькому обласному науково-методичному центру культури і мистецтв, господарям ресторації "Chalet" Ользі та Миколі Луцак (с. Заїзд Сухополов'янської територіальної громади) – та всім учасникам цього заходу за збереження, відродження і розвиток елементів нематеріальної культурної спадщини!
Усе буде Україна