До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») долучилася Городнянська громада. До вашої уваги – рецепти пасок, притаманні Городнянщині.
Село Конотоп
Паска на топленому молоці
Брали 2 літри молока. Робили звечора опару: трохи молока, дріжджі, цукор, сіль, борошно (замішували, ніч стояло). Зранку додавали решту молока, цукор, яйця (2–3 штуки), щіпку соди, топлену сметану (десь стакан). Замішували густе тісто. Коли підійшло, клали у форми. Випікали у печі.
(Записано зі слів Валентини Богдан (рецепт від її свекрухи Ганни Богдан, 1921 р. н.)
Городнянська громада, село Дібрівне
Пекли паски на топленому молоці та на опарі. Клали яйце, ложку сметани, борошно (кидали все на око). Прикраси робили із прісного тіста. Випікали у печі.
(Записано зі слів Валентини Чорної (рецепт від її бабусі 1916 р. н.).
Місто Городня
Спочатку робили опару на воді з ложкою борошна та цукру, ставили в тепле місце й чекали, поки вона забродить і скислиться. Потім клали доклад: яйце, молоко, борошно (другого сорту). Добре вимішували, ставили в тепле місце, щоб підійшло, розкладали по формах і ставили у піч.
(Записано зі слів Ольги Божок, рецепт від її мами 1913 р. н.).
Фото з інтернету.
|