Головна » 2025 » Квітень » 22
"Викладачі Обласний центр народної творчості мали напружений і цікавий передвеликодній графік майстеркласів.
Вони працювали зі студентами Пенітенціарної академії України та КЗ Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, відвідувачами чернігівського ТРЦ, вихованцями мовної студії, відвідувачами Центру народних ремесел і івент-кафе, їздили з майстеркласами до будинку культури Кіптівської ОТГ та до реабілітаційного центру…
Розповідали про відродження традицій на Суспільне Чернігів.
Дякуємо за працю!"
(Департамент культури Чернігівської ОДА).
|
У суботу напередодні Великодня в ТРЦ "Hollywood" відбулися святкові безкоштовні майстеркласи для дітей, один із яких провела керівниця студії "Ткацтво" Обласного центру народноьї творчості Антоніна Пустовойт. Разом із майстринею дітвора залюбки виготовляла великодніх кроликів.
Пані Антоніна мала в запасі аж 90 заготовок із тканини різних кольорів та візерунків (кожен учасник обирав те,що йому до душі), синтепон, голки й нитки та атласну стрічку.
Найскладніше, напевно, наповнювати вушка (вони вузенькі й довгенькі). Тут у пригоді ставали дерев'яні палички і допомога Антоніни Миколаївни та батьків, якщо у когось із малечі не виходило впоратися самостійно. А далі - гарненько додати синтепону в тулуб, зшити низ іграшки, приєднати денце, зав'язати елегантний бантик - і все. Маленьке м'якеньке святкове диво можна забирати додому, що всі із задоволенням і робили.
У процесі роботи майстриня мудро пояснювала дітям, що не може бути двох однакових іграшок - так само, як нема двох однакових ягідок
...
Читати далі »
|
18 квітня писали писанки разом із чудовою Маріанною Ваценко у студії Обласного центру народної творчості. Цього разу до нас приєдналися друзі з ГО «Чернігівський історичний клуб "Сімаргл"» — і стало ще цікавіше!
Говорили про символи, кольори, традиції Чернігівщини. І, звісно ж, творили власні писанкові шедеври. Хтось виводив зигзаги, хтось експериментував із кольорами, та всі просто кайфували від атмосфери.
Було весело, душевно і натхненно — як і має бути перед святом!
Дякуємо всім, хто був з нами! Чекаємо на нові
зустрічі і ще більше писанкового дива!
|
17 квітня до мовної школи Merry Land завітала провідний методист з виставкової діяльності, керівниця студії декоративного розпису Обласного центру народної творчості Маріанна Ваценко. Пані Маріанна прийшла до маленьких красунь, щоб ознайомити їх з чарівним мистецтвом писанкарства.
Дівчатка дізналися, які бувають види писанок, що означають різні символи та кольори, а головне — разом із майстринею написали свої перші воскові писаночки!
Атмосфера упродовж майстеркласу панувала надзвичайно тепла і творча. Було багато усмішок, натхнення, а ще — ми навіть співали пісень разом!
Це був чудовий день, сповнений великоднього настрою і нових вражень.
|
17 квітня, в Чистий четвер, до Обласного центру народної творчості завітав начальник групи комунікацій Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Артем Тютюнник.
Привітно зустріла гостя і поспілкувалася з ним провідний методист з виставкової діяльності та розвитку народних ремесел і художніх промислів, керівниця студії декоративного розпису ОЦНТ Маріанна Ваценко.
Також панові Артему було передано подарунки для сімей загиблих воїнів, якими опікується терцентр. Ці великодні кошики створила керівниця студії плетіння Лідія Гончар – зі щирою душею та добрими думками, вклавши в кожен виріб частинку тепла своїх умілих рук.
Артем Тютюнник вручив представницям центру творчості подяку за активну громадянську позицію, проявлену волонтерську ініціативу й допомогу Чернігівському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки у привітанні з нагоди Великодня родин воїнів, які віддали життя у мужньому бою з ворогом під час оборони Ч
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») долучилося село Дроздівка Куликівської громади Чернігівського району Чернігівської області.
Ось що нам пишуть.
«Великдень – празник, шанований в Україні споконвіків. У Дроздівці місцева церква відновила свою роботу тільки в 1989 році. До того часу, попри заборону, спакувавши у вузлик свіжовипечену паску, крашені яйця, шматок сала та м’яса, ходили дроздівці в сусідню Жуківку на службу Божу.
Це рецепт паски кінця ХІХ – поч. ХХ ст. від Ганни Максимівни Овсієнко, 1938 р. н. Їй передала його мама Єфросинія Гордіївна Губар. На жаль, Ганна Максимівна не пам’ятає року її народження.
Закваска із хмелю (замість дріжджів)
10 шишок хмелю (спілих, жовтуватих), 500 г води, 2 ст. ложки меду або цукру (краще меду), 200 г житньої муки.
Хміль залити гарячою водою, накрити рушником і дати настоятися приблизно годину. Додати мед (цукор) та муку, все ретельно перемішати, на
...
Читати далі »
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») з нами знову Михайло-Коцюбинська громада.
Інформацію надано відділом освіти, молоді, спорту, культури і туризму Михайло-Коцюбинської селищної ради (начальник – Лідія Гаєвська).
Ось як печуть паску в селі Льгів Левковицького старостинського округу.
Для опари беремо 200 мл молока, 70 г дріжджів, 50 г цукру, 100 г борошна. Все змішуємо і ставимо в тепле місце на 12 годин для бродіння.
В опару, яка підійшла, додаємо 10 яєць, 40 г цукру, 10 г солі, по 500 мл сметани й молока, 200 г вершкового масла, 2–2,5 кг борошна. Ставимо в тепле місце для розстоювання.
Випікаємо при температурі 200–220 градусів годину.
Що за чим та як робити – дивіться у відео.
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») представляємо село Рудка Новобілоуської сільської територіальної громади.
Цей рецепт паски – від Катерини Аніщенко (15.12.1935 – 17.11.2024). Переповіла його дочка Катерини Іванівни – Надія Іванівна Сапон.
«Перш ніж братися до роботи, мама чисто вдягалася, молилася Богу, щоб паска вдалася.
Дозування продуктів таке велике, бо своїми пасками господиня наділяла дітей, а потім і онуків.
На 2 літри молока – 1 кг цукру, 25 яєць, 200 г дріжджів, 400 гр вершкового масла, 4 кг борошна. Родзинки додавали, якщо були.
Потім вчиняла тісто, місила дуже довго (мо’, і з годину), поки не почне відлипати від рук. Підходило пів години, обминала і ще на пів години залишала. Розкладала в каструльки, пасочки. Ще розстоювалось 15 хвилин. Ставила у натоплену піч, хрестила заслінку.
В цей час не можна було голосно говорити, стукати дверима, тим більше – лаятися.
Часу не засікала
...
Читати далі »
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») представляємо село Хмільниця Новобілоуської сільської територіальної громади.
Рецептом паски, яку пекла Надія Іванівна Гломозда, 1912 р. н. (нині покійна), поділилася її онука Ірина Іванівна Редько, 1973 р. н.
Опара: 3 л молока топленого, 300 г дріжджів, 0, 5 л цукру, 1–1,5 л борошна (не важимо, а міряємо саме літрами – банкою, кухлем абощо).
Тісто: 10 яєць, 10 жовтків збити. При збиванні яєць всипати 1,5 ст. л. солі, 1 л цукру. Додати опару. Розмішати. Додати 0,5 л сметани, борошно. Коли вміситься борошно, додати 0,5 л смальцю (нерозтопленого). Замісити негусте тісто. Обминати два рази, а на третій – у форми. Заповнювати їх на третину.
Фото з інтернету.
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») бере участь Михайло-Коцюбинська громада.
Інформацію надано відділом освіти, молоді, спорту, культури і туризму Михайло-Коцюбинської селищної ради (начальник – Лідія Гаєвська).
Це відео створене працівниками Кархівського сільського клубу. Юні мешканці села вчилися пекти традиційну кархівську паску.
Для її приготування нам знадобляться такі складники: літр молока, 100 г дріжджів, 2,5 кг борошна, 7 яєць, 200 г смальцю або маргарину, склянка олії, 3 ст. л. горілки, 3 склянки цукру. За бажання додаємо дрібно покришені сухофрукти, замочені у воді.
Готуйте і смакуйте!
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») долучилася Городнянська громада. До вашої уваги – рецепти пасок, притаманні Городнянщині.
Село Конотоп
Паска на топленому молоці
Брали 2 літри молока. Робили звечора опару: трохи молока, дріжджі, цукор, сіль, борошно (замішували, ніч стояло). Зранку додавали решту молока, цукор, яйця (2–3 штуки), щіпку соди, топлену сметану (десь стакан). Замішували густе тісто. Коли підійшло, клали у форми. Випікали у печі.
(Записано зі слів Валентини Богдан (рецепт від її свекрухи Ганни Богдан, 1921 р. н.)
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») долучилася Комарівська громада. Рецепти надано відділом освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Комарівської сільської ради, який очолює Валентина Грищенко.
Своїми рецептами випікання пасок поділилися досвідчені господині.
Жителька Комарівки К. В. Гетьман пече паску на сироватці.
2 склянки сироватки, 1,5 склянки цукру, 200 г маргарину, 2 столові ложки олії, дрібка солі, 2 яйця, ванілін, ізюм, мука, 50 г дріжджів.
Підігріти сироватку, розтопити маргарин, влити все в тазок. Добавити до однорідної маси цукор, сіль, збиті окремо жовтки, ванілін, олію, дріжджі, все змішати, потім добавити муки й замісити тісто, щоб було негусте.
Коли зійде, потроху тіста розкласти у змащені олією форми, потім змастити збитим яйцем і поставити випікати в піч до готовності.
Коли паски трохи схолонуть, змастити їх збитими з цукровою пудрою в густу піну білками та присипкою.
Жи
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») долучилася Бахмацька громада. Інформацію надано комунальним закладом «Бахмацький базовий будинок культури» Бахмацької міської ради (директор – Євген Фостій).
До вашої уваги – старовинні рецепти випікання пасок у двох селах – Халимоновому та Бахмачі.
Перший із рецептів записаний зі спогадів Оксани Вигівської (село Халимонове Ніжинського району Бахмацької територіальної громади). Оксана Іванівна запозичила його від своєї бабусі Тетяни 1918 р. н., яка, у свою чергу, перейняла цей рецепт від своєї мами Лукини 1888 р. н. Рецепту більше 120 років, і побутує він у Халимоновому й донині з доповненням різних осучаснених інгредієнтів (родзинки, великодні прикраси).
«Зі слів моєї бабусі Тані, її мама Лукина (XVIII–XIX століття) закваску робила з житньої муки, до якої додавала солод (це сік, що витікав при випіканні солодкого буряка). Усе замішувала в діжці і стави
...
Читати далі »
|
У межах щорічного онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР було організовано збір інформації до Великодніх свят «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині».
Мета проєкту – ознайомити всіх охочих із прадавніми великодніми традиціями, звичаями й рецептами святкових страв Чернігівщини і, зокрема, зацікавити цією темою молоде покоління.
Щороку українці готуються до Великодня. У багатьох родинах є свої автентичні рецепти паски, перевірені роками й поколіннями. На жаль, більшість традицій не збереглася у побуті до наших днів, але згадки про них живуть у пам’яті людей. Тому хочемо віднайти старовинний рецепт, спечена за яким паска нагадає присмак тих, які готували господині у давні часи, з метою подальшого внесення до Обласного переліку елементів НКС Чернігівської області (за умови відповідності вимогам заповнених документів).
Дякуємо всім громадам, які підтримали нашу ініціативу, й розпочинаємо публікувати автент
...
Читати далі »
|
|
|
|
|