Головна » 2025»Квітень»22 » Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
13:31
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») представляємо село Рудка Новобілоуської сільської територіальної громади.
Цей рецепт паски – від Катерини Аніщенко (15.12.1935 – 17.11.2024). Переповіла його дочка Катерини Іванівни – Надія Іванівна Сапон.
«Перш ніж братися до роботи, мама чисто вдягалася, молилася Богу, щоб паска вдалася.
Дозування продуктів таке велике, бо своїми пасками господиня наділяла дітей, а потім і онуків.
На 2 літри молока – 1 кг цукру, 25 яєць, 200 г дріжджів, 400 гр вершкового масла, 4 кг борошна. Родзинки додавали, якщо були.
Потім вчиняла тісто, місила дуже довго (мо’, і з годину), поки не почне відлипати від рук. Підходило пів години, обминала і ще на пів години залишала. Розкладала в каструльки, пасочки. Ще розстоювалось 15 хвилин. Ставила у натоплену піч, хрестила заслінку.
В цей час не можна було голосно говорити, стукати дверима, тим більше – лаятися.
Часу не засікала, сама знала, коли паску витягати. І ні разу погано вона у неї не виходила».