Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2025 » Квітень » 22 » Щорічний онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Щорічний онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
12:57
У межах щорічного онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР було організовано збір інформації до Великодніх свят «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині». Мета проєкту – ознайомити всіх охочих із прадавніми великодніми традиціями, звичаями й рецептами святкових страв Чернігівщини і, зокрема, зацікавити цією темою молоде покоління. Щороку українці готуються до Великодня. У багатьох родинах є свої автентичні рецепти паски, перевірені роками й поколіннями. На жаль, більшість традицій не збереглася у побуті до наших днів, але згадки про них живуть у пам’яті людей. Тому хочемо віднайти старовинний рецепт, спечена за яким паска нагадає присмак тих, які готували господині у давні часи, з метою подальшого внесення до Обласного переліку елементів НКС Чернігівської області (за умови відповідності вимогам заповнених документів). Дякуємо всім громадам, які підтримали нашу ініціативу, й розпочинаємо публікувати автентичні рецепти пасок, які з давніх давен пекли в різних куточках Чернігівщини. Відкриває цикл передсвяткових дописів Прилуцька громада. Інформацію надано відділом культури і туризму Прилуцької міської ради (начальник – Ірина Лещенко). До вашої уваги – автентичні рецепти пасок Прилуччини. Людмилі Шудрик 58 років. Пані Людмила працює завідувачкою клубу в селі Макіївка, живе в селі Антонівка. Рецепт паски зберігає від матусі Мотрі Шудрик (1918 р. н., Антонівка), яка була знаною куховаркою на селі, готувала їжу на різні свята, пекла короваї на весілля. У літр кип’яченого теплого молока додати 100 г дріжджів, 1 ч. л. соли, 700 г цукру. Збити солодку масу і додати трішки борошна (як на опару). Поставити в тепле місце на 1–1,5 години, щоб підходило. Як підійде опара, додати 5 збитих яєць, 200 г розтопленого масла, вимісити, додати борошна, скільки візьме тісто, щоб було не забите. Вимішуємо дуже гарно і ставимо в тепле місце підходити. Коли тісто підійшло, руки вмочаємо в олію і ще вимішуємо. Далі формуємо паски, даємо їм підійти, примазуємо верх жовтком. Робимо шишки (прикраси з тіста) і ставимо паски в теплу піч. Печемо приблизно годину. * * * Ніна Михайленко, 64 роки, село Антонівка. Рецепт зберігає ще від своєї бабусі, яка передала його матері Надії Павлівні Бриненко, 1939 р. н. Мати й бабуся були відомими в селі куховарками. Звечора у миску наливаємо 2 літри кисляку, додаємо 1 ч. л. соли, 6 ст. ложок цукру, 50 г дріжджів, 500 г борошна – заколочуємо опару. Вранці додаємо 10 яєць, 50 г дріжджів, жменю родзинок розпарених, масла м’якого, трішки олії, борошна й добре вимішуємо. Ставимо підходити у тепле місце приблизно на годину. Коли підійде – вимішати ще раз і розкласти по формах. Потім змазати жовтком, прикрасити й поставити випікати.
Фото з інтернету



Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 11 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2025  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2025 | Чернігівський обласний центр народної творчості.