Головна » 2025»Квітень»22 » Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
13:29
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски на Чернігівщині») представляємо село Хмільниця Новобілоуської сільської територіальної громади.
Рецептом паски, яку пекла Надія Іванівна Гломозда, 1912 р. н. (нині покійна), поділилася її онука Ірина Іванівна Редько, 1973 р. н.
Опара: 3 л молока топленого, 300 г дріжджів, 0, 5 л цукру, 1–1,5 л борошна (не важимо, а міряємо саме літрами – банкою, кухлем абощо).
Тісто: 10 яєць, 10 жовтків збити. При збиванні яєць всипати 1,5 ст. л. солі, 1 л цукру. Додати опару. Розмішати. Додати 0,5 л сметани, борошно. Коли вміситься борошно, додати 0,5 л смальцю (нерозтопленого). Замісити негусте тісто. Обминати два рази, а на третій – у форми. Заповнювати їх на третину.