Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Червень » 5 » Проєкт «Народні традиції на Зелені свята».
Проєкт «Народні традиції на Зелені свята».
10:36
с. Холми, Корюківський район
Жителі селища Холми, Корюківського району перед Трійцею оздоблювали вікна, двері, господарські споруди, прикрашали свої оселі і подвір’я «зіллям»: гілками клена, липи, ягура (лепехи). Травами і ягуром притрушували долівку, на підвіконнях ставили букети з чебрецю, волошок, м’яти, любистку. Букети з травами, ягуром носили до церкви, освячували, потім висушували, ставили в оселі біля ікони, у хліві.
Троїцьке зілля зберігали та використовували при хворобах або побутових негараздах (ягур відганяв мишей та допомагав виводитись курчатам). Люди вважали, що зілля відганяє злих духів. У шули воріт, хвіртки вставляли гілочки осики, прикривали їх іншою зеленню, щоб не була помітна, щоб відьма не потрапила на подвір’я, у дім і до худоби. Ці гілочки осики там залишали на цілий рік.
З Трійцею пов’язані й повір’я про русалок, які в ці дні ходять по землі, водять хороводи, співають пісень та заманюють на дно річок людей. На Русальний тиждень дівчатам заборонялось ходити по одинці в ліс чи на річку, щоб русалки не забрали.
У цей день на гостини приходили родичі, збирались в оселях старшого покоління, якщо ті жили окремо. Жителі селища виходили «на вигон» – місце куди виганяли корів, ставили столи, готували різноманітні страви, святкували, співали пісні, танцювали, розказували легенди, лякали дітей, щоб ті не ходили в ліс, до річки.
Молоді дівчата робили вінки з перших квітів, пускали на воду, щоб знайти свою долю.
Трійця була останнім днем коли висаджували розсаду на городі. Тиждень перед Трійцею вважався поминальним.


Переглядів: 317 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.