«Ходить гарбуз по городу…» Це не просто пісенька, відома нам усім з дитинства, а елемент нематеріальної культурної спадщини (це якщо казати мовою науковою). Отже, про гарбуз… Він – штука універсальна та унікальна. Смажити, пекти, варити, мармелад і сік робити. Пироги, варення, каші, різні інші страви наші. Джеми, пастила, цукати… Смакота – не передати! Він і цілим добре зберігається, і в морозилці непогано почувається. Одне слово – на всю зиму вистачить.
До чого це ми ведемо? А ось до чого.
Нагадуємо: КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР нещодавно започаткував онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини». Одна з його рубрик, яка саме на часі, – «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини».
...
Читати далі »