Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2023 » Жовтень » 25 » Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини»
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини»
15:02
З метою виявлення та збереження елементів нематеріальної культурної спадщини, ознайомлення зі стравами української кухні і їх популяризації КЗ «Обласний центр народної творчості» започаткував онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини». Завдяки місцевим носіям українських традицій ми зібрали і продовжуємо збирати інформацію стосовно приготування різноманітних смаколиків із гарбуза. У рубриці «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини» буде представлено автентичні кулінарні рецепти нашої області, які вже почали забуватися. Також ми будемо публікувати рецепти сучасних страв. Матеріали надані ОТГ та районами, можуть містити колоритну лексику, притаманну тій чи іншій місцевості.
Ми плануємо ознайомлювати вас із традиційними стравами Чернігівщини та культурою їх приготування.
Довідково
Нематеріальна культурна спадщина (НКС) – це звичаї, форми показу та вираження, знання і навички, а також пов’язані з ними інструменти, предмети, артефакти й культурні простори, визнані співтовариствами, групами та, в деяких окремих випадках, особами як частина їхньої культурної спадщини.
Усе це передається від покоління до покоління, постійно відтворюється співтовариствами і групами залежно від середовища, що їх оточує, їхньої взаємодії з природою та історією і формує у них почуття самобутності та спадкоємності, сприяючи тим самим повазі до культурного розмаїття і творчості людини.
Важлива тільки та нематеріальна культурна спадщина, яка узгоджується з чинними міжнародно-правовими актами з прав людини, відповідає вимогам взаємоповаги між співтовариствами, групами та окремими особами, а також стійкого розвитку.
Термін «нематеріальна культурна спадщина» було запропоновано в 1990-х роках як аналог Світовій спадщині ЮНЕСКО, що приділяє основну увагу матеріальній культурі. У 2001 році ЮНЕСКО провела опитування серед держав і неурядових організацій з метою вироблення засад конвенції. У 2003 році була прийнята Конвенція із захисту нематеріальної культурної спадщини, до якої 2008 року приєдналася Україна.
У Конвенції вказані конкретні прояви нематеріальної культурної спадщини в декількох сферах:
* усні традиції та форми вираження, в тому числі мова як носій НКС;
* виконавська майстерність (акторська гра, музика, спів, танці тощо);
* звичаї, обряди, свята;
* знання, світогляд і практики, що стосуються природи та Всесвіту;
* уміння і навички, пов’язані з традиційними ремеслами.
Починаючи з 2018 року в Чернігівській області розпочалася робота з виявлення та ідентифікації елементів НКС. Координацію цієї діяльності здійснює Комунальний заклад «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради. За основу взято Конвенцію ЮНЕСКО «Про охорону нематеріальної культурної спадщини» й Закон України «Про приєднання України до Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини»).
У липні 2018 року з метою формування переліку нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА була створена Обласна експертна рада з питань елементів НКС. До її складу входять висококваліфіковані фахівці-практики у сфері історії, культурології, мистецтвознавства та охорони нематеріальної культурної спадщини.
Завдяки потужній і копіткій роботі Обласної експертної ради, Обласного центру народної творчості, відділів культури ОТГ та районів області, а також громадських активістів, краєзнавців, працівників бібліотечної та музейної сфер ми маємо значні досягнення у відродженні, збереженні й розвитку елементів нематеріальної культурної спадщини. Завдяки спільним зусиллям елементи НКС «Художнє дереворізьблення Чернігівщини» та «Олешнянське гончарство Чернігівщини» наказом Міністерства культури України № 510 від 04.07.2019 року включені до Національного переліку елементів НКС України. До Обласного переліку увійшли такі елементи:
• «Художнє дереворізьблення Чернігівщини» (Чернігівська обл.) – 9 жовтня 2018 року;
• «Олешнянське гончарство Чернігівщини» (Чернігівський р-н) – 9 жовтня 2018 року;
• «Гартаначка – страва з картоплі Носівщини» (Ніжинський р-н) – 9 жовтня 2018 року;
• «Гончарство на Семенівщині» (Новгород-Сіверський р-н) – 9 жовтня 2018 року;
• «Рогозоплетіння в Батурині» (Ніжинський р-н) – 3 квітня 2019 року;
• «Кисейне шиття Новгород-Сіверщини» (Новгород-Сіверський р-н) – 3 квітня 2019 року;
• «Дігтярівське ткацтво» (Прилуцький р-н) – 3 квітня 2019 року;
• «Весільний обряд – на калачі» (Ніжинський р-н) – 7 жовтня 2019 року;
• «Обряд випікання весільного короваю в селищі Олишівка Чернігівської області» (Чернігівський р-н) – 7 жовтня 2019 року;
• «Кудлаївська писанка» (Новгород-Сіверський р-н) – 7 жовтня 2019 року;
• «Холминська страва з картоплі – деруха» (Корюківський р-н) – 7 жовтня 2019 року;
• «Мозаїка соломою, мозаїчний набір соломою» (Ніжинський р-н) – 27 жовтня 2020 року;
• «Традиція катання на рєлях на Петра і Павла в селі Грем’яч на Новгород-Сіверщині» (Новгород-Сіверський р-н) – 27 жовтня 2020 року;
• «Традиція проведення обряду Клечаної неділі в селі Бахмачі» (Ніжинський р-н) – 27 жовтня 2020 року).


Переглядів: 64 | Додав: lena | Теги: Традиційні страви Чернігівщини | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.