Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2023 » Жовтень » 25 » «Ходить гарбуз по городу…»: страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини
«Ходить гарбуз по городу…»: страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини
15:03
«Ходить гарбуз по городу…» Це не просто пісенька, відома нам усім з дитинства, а елемент нематеріальної культурної спадщини (це якщо казати мовою науковою).
Отже, про гарбуз… Він – штука універсальна та унікальна. Смажити, пекти, варити, мармелад і сік робити. Пироги, варення, каші, різні інші страви наші. Джеми, пастила, цукати… Смакота – не передати! Він і цілим добре зберігається, і в морозилці непогано почувається. Одне слово – на всю зиму вистачить.
До чого це ми ведемо? А ось до чого.
Нагадуємо: КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР нещодавно започаткував онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини». Одна з його рубрик, яка саме на часі, – «Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини». Ми збираємо автентичні кулінарні рецепти нашої області, які вже почали забуватися, для дослідження НКС. З метою ознайомлення зі стравами української кухні та їх популяризації запрошуємо вас долучитися до проєкту. Для участі необхідно надіслати 2–3 рецепти страв із гарбуза, що належать до традиційної кухні вашого регіону (додати фото).
Як і обіцяли, презентуємо вам перші рецепти гарбузових смаколиків. Найпевніше, що обидва ці рецепти – сучасні. Зичимо всім, хто ними скористається: нехай кожна страва удасться на славу! Наш учасник – учень 11 класу Степовохутірського ліцею Макіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області Микола Замула. Керівниця – Тетяна Замула.
Гарбузовий кексик


Нам знадобиться 800 г гарбуза, 4 яйця, 400 г пшеничного борошна, 280 г цукру, 180 мл олії, 5 г соди й 10 г розпушувача, 10 г ванілі, трішки кориці, масло для змащування форми.
Етапи приготування



* Розігріти духовку до 180 градусів. Гарбуз очистити від шкірки й насіння, нарізати скибочками та укласти на деко. Поставити в духовку на 15–20 хвилин (до м’якості).
* Гарбуз дістати з духовки, остудити й подрібнити блендером до стану пюре. Змастити маслом форму для пирога. Яйця збити міксером, змішати їх з гарбузовим пюре, додати корицю, ваніль та олію. Перемішати до однорідної консистенції.
* В іншій мисці змішати борошно, соду, розпушувач і цукор. Додати сухі інгредієнти в гарбузово-яєчну масу, все добре перемішати. Перелити тісто в підготовлену форму і випікати 40–50 хвилин, перевіряючи готовність зубочисткою.


Коржики з гарбузом




Тісто (заварне, пісне): 500 г муки, 200 г води, 100 г олії, пакетик розпушувача, 50 г цукру, 2/3 ч. л. солі.
Начинка: 600 г очищеного гарбуза, 30 г цукру.
Приготування тіста




У просіяну муку додаємо розпушувач і перемішуємо. В окрему ємність вливаємо воду, додаємо сіль, цукор та олію. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Киплячу суміш додаємо до муки й замішуємо тісто. Загортаємо тісто у плівку і залишаємо відпочити на 30 хвилин.



Приготування начинки




Гарбуз натираємо на дрібній тертці й підтушуємо на сковорідці, періодично помішуючи, до напівготовності (приблизно 5 хв.). Тушкований гарбуз умовно розділяємо на чотири частини, оскільки з указаних продуктів вийде чотири коржики.
Формуємо коржики
Тісто обмішуємо й також розділяємо на чотири частини. З кожного шматочка формуємо кульку і з неї розкачуємо круг діаметром приблизно 25 см. На центр викладаємо начинку, розрівнюємо її по тісту, залишаючи 2 см до краю, присипаємо цукром. Загортаємо краї тіста на начинку, формуючи бортики.
Випікаємо коржики при температурі 180 градусів приблизно 20–25 хвилин (до золотистого кольору).



Щиро дякуємо Миколі й пані Тетяні за чудові рецепти та увагу до нашої ідеї. Чекаємо на нових учасників і нові листи. Наш онлайн-проєкт триває…


Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 56 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.