Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2023 » Жовтень » 27 » Працівники КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР долучились до написання радіодиктанту
Працівники КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР долучились до написання радіодиктанту
10:47
Наш невеликий дружний колектив зібрався у затишній просторій залі за круглим столом, щоб доєднатися до флешмобу, який проводиться вже двадцять три роки поспіль.Усі – в українських вишиванках, які зігрівали душі й серця. Атмосфера – затишна і доброзичлива. А навколо – краса рукотворна! Усе це створювало піднесений святковий настрій.
Спецпроєкт, суть якого полягає у спільному написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, започаткувало Українське радіо 2000 року. Перший радіодиктант відбувся 24 травня, в день ушанування святих Кирила і Мефодія, творців кириличної абетки. Надалі він проводився в День української писемності та мови й день пам’яті преподобного Нестора-літописця. Раніше ця дата припадала на 9 листопада, але у зв’язку зі змінами в церковному календарі цьогоріч уперше відзначаємо її 27 жовтня. Написання цього диктанту – своєрідний спосіб єднання українців у різних куточках нашої держави та всього світу за допомогою слова.
Авторкою радіодиктанту – 2023 стала українська поетеса і перекладачка Катерина Калитко. Зачитував текст актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш».
Назва цьогорічного радіодиктанту напрочуд символічна – «Дороги України». Пані Катерина називає їх ніжно і щемко – «переплутані нитки любові». Це – як переплутані людські долі, обпалені війною ХХІ століття.
На жаль, нитку часом легко розірвати, розрубати, розрізати… Хижою рукою, уламком від снаряда чи ракети… Усім, що прагне заподіяти зло. Але і зв’язати міцним-преміцним вузлом – теж реально, особливо коли це – нитка всепереможної любові. Вузли на нитках українських доріг – ніби рани, які ще болять, але вже поволі загоюються. Скоро зникне останній шрам – і біль ущухне. А натомість навкруги буятиме нове щасливе життя відродженої з попелу України. Бо вже по всіх усюдах прориваються крізь руїни молоді вперті паростки, а шляхи ведуть людей додому, до рідного тепла…








Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 82 | Додав: lena | Теги: радіодиктант2023 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.