До проєкту «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» долучилася Корюківська громада. Цей лист надійшов із Прибинського будинку культури. Із задоволенням публікуємо його, зберігаючи колоритні лексичні особливості.
«Традиційно Різдво в нашому регіоні розпочиналося зі Святвечора. Вся родина обов’язково повинна бути вдома до початку вечері. Господарі цього дня старалися раніше впорати все своє господарство, щоб цілий рік бути вправними.
Тільки-но зійде перша зірка – розпочинали Святу вечерю. Господиня виймала з печі всі пісні страви. Першою виймала кутю, яку ставила до покутя, перед тим обнісши її по всій хаті. Діти в той час, сидячи на порозі, імітували голос квочки: «Ко-ко-ко». Ставили кутю в кубельце з сіна.
За звичаєм пісних страв повинно бути аж 12. Це галушки, вареники, борщ, крухмал (кисіль із сухофруктів), квасоля, риба, тушкована капуста та інше, але найголовніші страви – кутя й узвар. Обов’язково на столі в чотирьох кутках розкладали головки
...
Читати далі »