Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2023 » Грудень » 04
До онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» долучився відділ культури і туризму Прилуцької міської ради з автентичними кулінарними рецептами страв із гарбуза традиційної кухні Прилук.
Особливості авторської лексики збережено.

Каша гарбузова
Складові: вершкове масло, цукор, рис, яйце, ванілін, гарбуз.
Гарбуз помийте, почистіть від шкірки й насіння, поріжте невеликими кубиками. У каструлю налийте молоко і доведіть до кипіння. У кипляче молоко помістіть гарбуз та варіть на повільному вогні, періодично помішуючи.
Промийте рис холодною водою, покладіть до гарбуза, додайте цукор і доведіть до кипіння. Поставте у духовку. Як рис буде майже готовий, додайте яйце, масло, ванілін і поставте знов у духовку.

Гарбуз тушений з яблуками
Складові: гарбуз, цукор, яблука, лимон, вершкове масло, вода.
Гарбуз помийте, почистіть від шкірки, насіння й поріжте невеликими кубиками. Яблука помийте і теж п ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 56 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Кіптівська громада. Інформацію зібрала директорка БК села Вовчок Ірина Ткаченко.
До вашої уваги – два рецепти. Перший – цілющий, другий – смачнющий. А втім, вони обидва смачні 

Людина кожна має добре знати,
Що клітковини в гарбузі багато.
Лікуємо печінку й кишківник –
Готуєм…

Гарбузовий очисник

Ця страва з давніх-давен використовувалась як лікувальний засіб для кишківника й печінки.
Потрібно взяти дві мірки чищеного гарбуза та мірку чищених яблук. Усе порізати довільними шматочками. Скласти у ємність (гарбуз на дно, а яблука зверху), потім долити пів мірки води й варити до готовності га ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 52 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні секретами приготування гарбузової смакоти з нами ділиться Коропська ОТГ. Рецепти лаконічні, але цілком зрозумілі досвідченим господиням.
Ось які смаколики готують у Карильському.

Гарбузова каша
500 г гарбуза, склянка рису, 3 склянки молока, 2 ст. л. меду, 2 пакетики ванільного цукру, дрібка солі, 100 г масла.

Тушкований гарбуз з філе сома
Філе сома – 500 г, цибуля – 2 шт., перець солодкий – 1 шт., гарбуз – 600 г, картопля – 2 шт., сіль – за смаком, перець чорний мелений – за смаком, інші спеції – за бажанням.

Деруни з гарбуза
Гарбуз – 200 г, яйце – 1 шт., цибуля – 1 шт., борошно – 1 ст. л., олія – 30 мл, сіль – за смаком, перець чорний мелений – за смаком.

Ці рецепти – з Вишеньок.
Тушкована картопля в гарбузі
Гарбуз – 2,5 кг, картопля – 5–6 шт., м’ясо – 300 г, цибуля – 1 шт., сметана – 2 ст. л., гірчиця – 1 ч. л., масло вершкове – ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 54 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Цей лист надійшов із Кархівського сільського клубу Михайло-Коцюбинської селищної ради. Про звичаї і традиції своєї родини, про страви та випічку з гарбузом розповідає жителька села Кархівки Михайло-Коцюбинської територіальної громади Валентина Миколаївна Макаренко.
Авторську лексику збережено.


Запечена гарбуза з медом

0,5 кг гарбузи порізати невеликими скибочками, викласти на деко, змазати зверху медом і запікати у печі або в духовці при температурі 200 градусів 30 хвилин.

Гарбузова каша в гарбузі

З гарбузи вибираємо насіння, всередину кладемо 30 грамів масла, 200 грамів вареного рису, 5 столових ложок сметани, потім ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 59 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини» долучився Левковицький старостинський округ Михайло-Коцюбинської селищної ради. До вашої уваги – відеорецепт із Левковичів.

Запечений гарбуз з яблуками
Нам знадобиться 50 г вершкового масла, 0,5 кг гарбуза, два середніх яблука, 3 ст. л. меду. Випікати 30 хвилин при температурі 200 градусів.
Смачного!

https://youtu.be/PwmMOAB40vs
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 54 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Корюківська ОТГ. Готуємо цікаві, смачні й поживні страви.
Колоритну авторську лексику збережено.

Баба гарбузова

Склянка рису, 1 кг гарбуза, 2–3 столові ложки цукру, по 2 столові ложки вершкового масла і товчених сухарів, 3 яйця, сіль.
Відварити й відцідити рис. Гарбуз почистити від шкірки, порізати на невеликі шматочки, відварити в молоці, вийняти, посолодити. Добре змастити дно і стінки казанка чи бабниці маслом, притрусити товченими сухарями. Викладати по черзі змащений маслом рис та гарбуз, щоб вийшло не менше трьох шарів. Зверху має лежати гарбуз. Яйця збити з цукром, додавши трохи солі, залити бабку, проткнувши по всій глибині, і поставити у піч або духовку. Коли спечеться, дати трохи вихолонути, щоб вийняти цілою. Подавати, посипавши цукром.

Гарбузова каша

2 кг гарбуза, 1,5 склянки пшона, 3 склянки молока, 100 г вершкового масла, 5 столових ложо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 47 | Додав: lena | Дата: 04-Грудня-2023 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Грудень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.