Головна » 2023»Грудень»4 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: і цілюще, і смачнюще
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: і цілюще, і смачнюще
12:41
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Кіптівська громада. Інформацію зібрала директорка БК села Вовчок Ірина Ткаченко. До вашої уваги – два рецепти. Перший – цілющий, другий – смачнющий. А втім, вони обидва смачні
Людина кожна має добре знати, Що клітковини в гарбузі багато. Лікуємо печінку й кишківник – Готуєм…
Гарбузовий очисник
Ця страва з давніх-давен використовувалась як лікувальний засіб для кишківника й печінки. Потрібно взяти дві мірки чищеного гарбуза та мірку чищених яблук. Усе порізати довільними шматочками. Скласти у ємність (гарбуз на дно, а яблука зверху), потім долити пів мірки води й варити до готовності гарбуза. Після того як усе звариться та охолоне, перем’яти до однорідності. Колись для цього використовували дерев’яний товкач і сито, тепер можна скористатися блендером. Вживати по два стакани на день протягом місяця.
Будьте здорові!
Другий рецепт дуже гарно подано у відео. Знову варимо всіма улюблену гарбузову кашу. Цього разу – з пшоном.