Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2023 » Грудень » 4 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: і бабка, і каша
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: і бабка, і каша
11:33
Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Сьогодні з нами Корюківська ОТГ. Готуємо цікаві, смачні й поживні страви.
Колоритну авторську лексику збережено.

Баба гарбузова

Склянка рису, 1 кг гарбуза, 2–3 столові ложки цукру, по 2 столові ложки вершкового масла і товчених сухарів, 3 яйця, сіль.
Відварити й відцідити рис. Гарбуз почистити від шкірки, порізати на невеликі шматочки, відварити в молоці, вийняти, посолодити. Добре змастити дно і стінки казанка чи бабниці маслом, притрусити товченими сухарями. Викладати по черзі змащений маслом рис та гарбуз, щоб вийшло не менше трьох шарів. Зверху має лежати гарбуз. Яйця збити з цукром, додавши трохи солі, залити бабку, проткнувши по всій глибині, і поставити у піч або духовку. Коли спечеться, дати трохи вихолонути, щоб вийняти цілою. Подавати, посипавши цукром.

Гарбузова каша

2 кг гарбуза, 1,5 склянки пшона, 3 склянки молока, 100 г вершкового масла, 5 столових ложок цукру, сіль. Для любителів можна покласти кориці.
Гарбуз порізати на поздовжні скибочки, почистити від шкірки, покришити кубиками й відварити в молоці до готовності. Покласти цукор і дрібку солі.
Пшоно промити і змішати з гарбузом так, щоб не дуже роздушити кубики. Доварити кашу до готовності пшона. Знявши з вогню, за бажанням посипати верх корицею, цукатами, родзинками. Засмачити маслом і подавати на стіл.

Смачного!


Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 68 | Додав: lena | Теги: Страви з гарбуза у традиціях та обр | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Грудень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.