Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Квітень » 2 » Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
12:11
Триває проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині». Сьогодні розповідаємо про народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Берегиня» Озерянського сільського будинку культури Варвинської селищної ради.
Ансамбль «Берегиня» був створений при Озерянському СБК в 1978 році. Організатор і перший керівник колективу – талановитий музикант, фахівець вокально-хорового мистецтва Валерій Антоненко. Згодом ансамбль очолив не менш досвідчений спеціаліст Микола Демиденко, завдяки якому колектив і досі працює. А Микола Андрійович залишається його незмінним акомпаніатором.
З 2003 року ансамбль поповнився ще одним талановитим акомпаніатором – це вчитель музики і співів місцевої школи Сергій Пуд. Музичний супровід колективу – два баяни, також використовуються фонограми (-).
На час створення колективу в ньому було 20 учасниць. Згодом склад «Берегині» весь час змінювався: одні учасниці покидали його, інші – поповнювали.
З 1990 до 2010 року керівницею ансамблю була Галина Улянич.
За майстерність виконання, активну концертну діяльність, великий внесок у популяризацію української пісні в 1999 році колективу було присвоєно почесне звання «народний аматорський». Звичайно, радості й гордості не було меж. З цього часу учасниці «Берегині» ще більше згуртувалися, стали ще відповідальніше ставитися до своїх занять, уболіваючи за долю колективу.
З 2010 до 2016 року колективом керувала Оксана Пуд. З 2016 до 2019 року ансамбль очолювала Юлія Пашко. У 2023-му керівником колективу знову став Микола Демиденко. Наразі до складу «Берегині» входять 13 аматорів. Це люди різних професій та уподобань, яких об’єднує любов до пісні. Колектив постійно підвищує рівень виконавської майстерності, тому кожні три роки успішно підтверджує звання «народний аматорський».
Переважно звучить триголосний спів. В ансамблі є чудові тріо, квартет, дуети, солісти, ведучі. Кожна репетиція – це напружена, важка, відповідальна, але цікава робота. Заняття проводяться за планом, який включає організаційно-творчі питання, навчально-виховну роботу й роботу над творами. Велика увага приділяється розспівуванню, постановці правильного дихання, наполегливій праці над точним інтонуванням, розвитком чіткої дикції.
Колектив – постійний і бажаний учасник районних та сільських свят, оглядів-конкурсів, концертів. Де б не була «Берегиня», всюди бурхливі оплески вдячних глядачів і надія на майбутню скору зустріч.
Репертуар ансамблю постійно розширюється, оновлюється і відзначається тематичною спрямованістю, високим ідейно-художнім рівнем.
У доробку «Берегині» більше 100 творів. Це пісні різні за жанрами й тематикою, але їх об’єднує одне – українська душа.
Протягом 45 років колектив достойно тримає свій професійний рівень, свою значимість, свій авторитет і ніколи не зупиняється на досягнутому, а йде далі й далі, постійно вдосконалюючись.
Ансамбль багатий на нагороди. У своїй колекції має грамоти від районної державної адміністрації, обласного центру народної творчості, дипломи від обласного оргкомітету Всеукраїнського огляду народної творчості, подяки та цінні подарунки.
А тепер, як завжди, за доброю традицією, запрошуємо до знайомства з керівником колективу.
Микола Демиденко, 1955 року народження, українець, освіта вища, спеціальності – баяніст-хормейстер, керівник оркестру народних інструментів, а ще – юрист-правознавець. Ось так!
З жіночим вокальним ансамблем «Берегиня» Микола Андрійович працює майже з перших днів його заснування, з 1978 року. Спочатку був акомпаніатором, а з 1979 року очолив колектив. З перших днів своєї роботи зарекомендував себе грамотним, ініціативним і наполегливим керівником, а тому вміло організував роботу.
У 1986 році Миколу Демиденка обирають Озерянським сільським головою. На цій відповідальній посаді він пропрацював понад 30 років. За цей час керівники колективу змінювались, та Микола Андрійович ні на один день не полишав улюбленої справи, залишаючись незмінним акомпаніатором «Берегині». Завдяки його професіоналізму та активній життєвій позиції в 1999 році ансамбль здобув звання «народний аматорський» і протягом 24 років тримає його, в чому велика заслуга талановитого керівника і, звичайно, всього колективу.
За час роботи Микола Андрійович зарекомендував себе як досвідчений фахівець, умілий організатор, творча особистість. Має креативне мислення, завжди у творчому пошуку, активний, емоційний, має розвинуте почуття обов’язку та професійної відповідальності, глибокі фахові знання і професійні навички. Вміло організовує роботу всього колективу загалом та малих вокальних форм зокрема, вдало добирає музичний матеріал і методи проведення занять. Працює над дикцією, звертає увагу на правильне дихання та якість відтвореного звуку. Провідну роль на заняттях відводить вокальним вправам і розспівуванню. Велику увагу приділяє покращенню виконавської майстерності ансамблю та концертній діяльності. Спільно з учасницями «Берегині» постійно працює над поповненням репертуару новими цікавими творами, в яких відкриваються тембральні можливості голосу та які вирізняються ритмічним різноманіттям. Належно веде необхідну документацію.
У колекції нагород Миколи Демиденка – безліч грамот і дипломів. Він – активний учасник художньої самодіяльності, організатор та учасник ансамблю народних музик, акомпанує іншим творчим колективам.
Микола Андрійович – виважена, цілеспрямована, толерантна людина. Має авторитет і повагу в колективі, який очолює, серед односельців та колег.
Щиро дякуємо за надані матеріали відділу культури Варвинської селищної ради!














Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 38 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.