Головна » 2024 » Квітень » 26
Згідно з планами роботи КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР 22 травня 2024 року організовує проведення семінару-практикуму з вишивки «Вишивана краса України: неповторний Чернігівський край», який відбудеться на базі музею старожитностей етнографа та краєзнавця Юрія Дахна (с. Москалі Михайло-Коцюбинської громади Чернігівського району). Краєзнавець Юрій Дахно з 2006 року збирає унікальну колекцію українських старожитностей. Вона налічує понад 10 тисяч експонатів (із них 1000 – вишиті рушники), розміщених у п’яти сільських будівлях. Усе те зібрано і збережено стараннями однієї людини у невеличкому селі. Учасники семінару матимуть нагоду поринути в історію зародження та розвитку української вишивки, дізнатися про регіональні особливості вишивки
...
Читати далі »
|
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо народний аматорський ансамбль української пісні «Лілея» міського будинку культури Корюківської міської ради (керівник – Валентина Харченко). Мабуть, нема у нашому краї такої людини, яка б не була знайома з мелодійністю і різнобарв’ям оцієї непростої «квітки»… Спів колективу торкає душу, заходить у серце й залишає там слід надовго. Недаремно ж сільські жінки із сусідньої Наумівки кажуть: «Поїдемо на свято в Корюківку, бо там же «Лілея» співатиме»! Скільки випробувань і труднощів випало на долю колективу!.. Зміна керівників, пошук нових голосів… Скільки куточків об’їздив він нашою рідною Україною! І скрізь – успіх, визнання, вдячність…
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився Михайло-Коцюбинський будинок культури. До вашої уваги – рецепт паски від жительки селища Михайло-Коцюбинське Марії Семенівни Савчук (24.05.1949 р. н.). Щиро дякуємо! Три літри молока закип’ятити. До гарячого молока додати кілограм масла, щоб воно розтануло. Потім всипати літрову банку цукру й розмішати. Додати дрібку солі та 250 грамів живих дріжджів, перемішати й залишити в теплому місці на 20 хвилин, щоб постояло. В окремій посудині збити 20 яєць з літровою банкою цукру й поступово додати до основної маси. Ще додаємо літр сметани, ванілін, ізюм та 7 кілограмів муки. Вимішу
...
Читати далі »
|
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Михайло-Коцюбинська громада з частинкою великодніх традицій села Кархівка. Пропонуємо до вашої уваги рецепт паски від жительки Кархівки Олександри Андріївни Степаненко, 1933 р. н. Щиро дякуємо! Усі компоненти для тіста брати в теплому вигляді. Пляшку молока вилити у велику миску, де буде тісто, всипати 1,5 стакана цукру, злегка підігріти й розмішати, додати 3 стакани борошна, перемішати. Поставити в тепле місце на 1,5–2 години (щоб збільшилося в об’ємі удвічі). 6 жовтків розтерти з 1,5 стакана цукру дочиста, додати ванілін – і в тісто. 300 г вершкового масла розтопити й додати половину
...
Читати далі »
|
Триває онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини»). До вашої уваги – рецепт паски від жительки села Гірманка Михайло-Коцюбинської ТГ Любові Бакуменко. Щиро дякуємо, Любове Миколаївно! Муку просіюємо 3–4 рази, щоб паска була висока й пишна. У миску вливаємо 3 літри сироватки, додаємо 80 г дріжджів, стакан цукру і стакан муки. Перемішуємо, накриваємо рушником та чекаємо 20 хвилин, поки підійде опара. Додаємо 5 яєць, 150 г олії, 200 г вершкового масла, дрібку солі, 5–7 кг муки і 300 г родзинок. Місимо тісто 30–40 хвилин, щоб відставало від рук, знову прикриваємо рушником та ставимо в тепле місце, щоб підійшло. Потім розкладаємо
...
Читати далі »
|
Рецептом простої, але дуже смачної паски поділилася Валентина Ушач. Цей рецепт Валентина перейняла від своєї мами Ганни Привалій. Нам знадобиться 400 мл молока, 1 кг пшеничного борошна, 11 г сухих дріжджів, 10 яєць, 400 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 10 г ванільного цукру, 400 г вершкового маргарину, 300 г родзинок. Покрокове приготування Для приготування пасок потрібно підготувати всі продукти за списком. Маргарин беремо вершковий для випічки. Розбиваємо яйця, додаємо сіль, ванільний цукор і цукровий пісок. Збиваємо до пишності. Пшеничне борошно просіваємо через дрібне сито і змішуємо з родзинками та сухими дріжджами. Розтоплюємо маргарин. Переливаємо яєчну масу у велику ємність (господиня використовує п’ятилітрову каструлю)
...
Читати далі »
|
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилися молоді господині з села Шибиринівка Михайло-Коцюбинської громади з рецептами пасок, які печуть у їхніх родинах. До вашої уваги – рецепт паски від Лесі Сіренко. Леся перейняла його від своєї мами Антоніни Радченко. Так пекти паску навчила бабуся – Євдокія Примаченко. Інгредієнти: 250 мл молока, 20 г свіжих дріжджів, 100 г цукру, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 400–450 пшеничного борошна, 10 г ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 150 г ізюму. Приготування Підготуйте інгредієнти для приготування паски. Дріжджі покладіть у миску, залийте теплим молоком і додайте столову лож
...
Читати далі »
|
|
|
|
|