Головна » 2024»Квітень»26 » Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
11:43
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Михайло-Коцюбинська громада з частинкою великодніх традицій села Кархівка. Пропонуємо до вашої уваги рецепт паски від жительки Кархівки Олександри Андріївни Степаненко, 1933 р. н. Щиро дякуємо! Усі компоненти для тіста брати в теплому вигляді. Пляшку молока вилити у велику миску, де буде тісто, всипати 1,5 стакана цукру, злегка підігріти й розмішати, додати 3 стакани борошна, перемішати. Поставити в тепле місце на 1,5–2 години (щоб збільшилося в об’ємі удвічі). 6 жовтків розтерти з 1,5 стакана цукру дочиста, додати ванілін – і в тісто. 300 г вершкового масла розтопити й додати половину його в тісто. Білки збити – і теж у тісто. Ще додати 200 г сметани. Додати ще близько трьох стаканів борошна й місити. На дошку насипати борошна, викласти тісто. Руки очистити, вимити, змастити маслом, що залишилося, і місити. Знову очистити руки, змастити й місити, поки тісто не перестане прилипати до рук. Покласти тісто в миску і знову поставити в тепле місце на 1,5–2 години. Родзинки помити, залити кип’ятком, потім витерти рушником, обваляти в борошні і вмісити їх у тісто. Тісто викласти у форми, змащені маслом та обсипані борошном. Хай іще трохи постоять у теплому місці, підійде тісто. У цей час не можна голосно говорити, боронь Боже лаятись або грюкати дверима… Випікати в добре витопленій печі, розгрібши жаринки, щоб їх майже не було, приблизно годину. Якщо зверху підгоратиме, то покласти вологий папір. Обережно витягти паски з форм, поки гарячі, змастити збитим яйцем з цукром. Дехто присипає цукровою пудрою Тепер – про крашанки. Їх прикрашали таким чином: до яєць прикладали листочок, примотували щільно і варили у відварі з цибульного лушпиння. Або обмотували травинками й варили в тому ж відварі. Тоді крашанки виходили смугастими. Окрім відвару з лушпиння цибулі ще крашанки фарбували відваром із кропиви.