Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Квітень » 24
24 квітня 2024 року відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації.
Голова Експертної ради - директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації – Людмила ЗАМАЙ виступила з вступним словом та провела Експертну раду.
Були присутні 14 членів Експертної ради з питань нематеріальної культури спадщини
На засіданні розглядалися 3 елементи НКС.
Елемент «Карильський святковий борщ «Квасок», Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, смт Короп та с. Карильське», доповідач директорка комунального закладу "Публічна бібліотека" Короп ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 47 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо село Шабалинів Коропської громади.
До вашої уваги – рецепт паски від вельми вправної та вельми скромної господині, яка побажала залишитись інкогніто. Щиро дякуємо за кулінарні секрети, шановна пані!
Літр молока закип’ятити. Заварити крохмалем (2–3 столові ложки). Зняти з вогню і, доки кисіль вистигатиме, зробити опару. Для цього потрібно взяти склянку теплого молока, 130 г живих дріжджів, трохи муки й цукру.
Поставити в тепле місце хвилин на 30–40.
Потім опару змішати з киселем, додати 10 жовтків, склянку олії, 2 столові ложки вершків, 100 грамів маргарину. Сіль і цукор б ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 31 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами знову Коропська громада.
Прадавнім рецептом паски поділилася жителька села Нехаївка Уляна Богдан (1935 року народження). Щиро дякуємо, Уляно Іванівно!
У середу ввечері ставили тісто на опару, а вже зранку в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок потрібно багато, їх готували всі три дні: середу, четвер, суботу. Опару робили звечора на кисляку. Добавляли трішки цукру, дріжджі та ставили опару в тепле місце(це була піч) на 6–7 годин. Зранку замішували тісто, додаючи збиті яєчні жовтки з цукром, олію, борошно і трішки солі. Для пишності паски додавали в тісто чарочку горілки.
Поки схо ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 27 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо село Жернівки Коропської громади. Зібрала й надала інформацію завідувачка сільського клубу Карина Пампуха. Щиро дякуємо, Карино Валеріївно!
Паска за старовинним рецептом
Робимо опару: 1 л молока потрібно підігріти, додати 200 г цукру, 100 г дріжджів, 2 столові ложки солі, чарку олії, 5 яєць. Усе вимішати, додати 1 кг борошна, знову вимішати й поставити в тепле місце на 2 години.
Після того як опара гарно підніметься, додати 10 яєць, 1 кг цукру, 200 г родзинок, 0,5 л сметани, 150 г маргарину, 2 столові ложки настоянки з гвоздики (200 г горілки + 30 шт. гвоздики). Все вимішати, до ... Читати далі »
Переглядів: 30 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада.
Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки.
Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно!
Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка.
Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 32 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада.
Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки.
Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно!
Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка.
Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 29 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Коропська громада.
Рецепти великодніх страв, які з давніх-давен готують у селі Будище, зібрала директорка БК Олена Гузь. Щиро дякуємо, Олено Миколаївно!
Особливості місцевої лексики максимально збережено.
Випікаємо паску
У глиняному глечику запарюємо в печі літр молочка, щоб була жовта плівка зверху, добавляємо 10 яєць, 0,5 л сахару, 100 г маргарину, 100 г дріжджів (раніше їх робили з хмелю), 300–400 г борошна. Залишаємо запару на 3 години. Потім вимішуємо гарно тісто, щоб було пухке…
Коли пасочки підійдуть, прикрашаємо їх. Обов’язково пишемо «Христос воскрес» або хр ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 24 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Бахмацька громада.
Розповідь про випікання паски в селі Бахмач І записана від керівниці народного аматорського фольклорно-обрядового ансамблю «Криниці» Антоніни Цибань.
Особливості авторської лексики максимально збережено.
Світле Христове Воскресіння! Таке довгоочікуване свято, якого чекали малі й дорослі. Адже перед цим було шість тижнів посту. Коли святили вербу, обов’язково виламували дві довгі лозини, такі, що могли накрити діжу, в якій замішували паску, хрестом.
Паски пекли в Чистий четвер. Іще до схід сонця вставали і ставили опару. Брали живі дріжджі, незбиране кисле ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 35 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Яблунівська ТГ. Рецептами приготування паски діляться досвідчені господині, які живуть у селі Сергіївка. У кожної пані – свій кулінарний секрет.
Тетяна Касьян пече паску на кисляку.
Інгредієнти: 3 л кисляку, 850 г сметани, 1,5 кг цукру, 250 г дріжджів, 30 яєць (жовтки), родзинок, 100 г масла, ванілін, борошно – скільки візьме тісто.
Кисляк підігріти, додати дріжджі, трохи борошна, трохи цукру – і нехай підійде. Потім додаємо всі інші інгредієнти й замішуємо некруте тісто. Даємо гарно підійти, формуємо паски і випікаємо до готовності.
Тетяна Дзюбенко замішує тісто безопарним спос ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 25 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Талалаївська ОТГ з рецептом приготування бабусиної паски.
Бабусина паска – цінний спадок, який передається від покоління до покоління. Приготуймо разом паску за старовинним рецептом і насолоджуймося смачною символічною випічкою разом із сім’єю та близькими на святкуванні Великодня!
Інгредієнти
300 мл молока, 50 г дріжджів, 170 г цукру, 900 г борошна, 3 яйця, 2 жовтки, 130 г вершкового масла, 30 мл олії, 20 г горілки, 3 г солі, 200 г родзинок, лимон.
Готуємо опару
Для неї знадобиться 300 мл молока, 200 г борошна, 50 г цукру і 50 г свіжих пресованих дріжджів. Молоко ма ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 31 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Перебудівська сільська бібліотека Крутівської ОТГ з цікавою інформацією, за яку ми щиро дякуємо.
Що не можна робити на Великдень
* На Великдень християнам забороняється виконувати важку фізичну роботу. Господині напередодні завершують усі приготування на кухні, щоб у свято бути вільними від домашніх турбот.
* Цього дня не варто ходити похмурим, грубіянити, лаятися з близькими людьми, скупитися. Сумувати також не годиться. У Світле Христове Воскресіння не можна відмовляти в милостині або допомозі нужденним.
Прикмети і повірʼя
* Якщо у свято нагодувати вуличних птахів ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 23 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився Білошицькослобідський будинок культури Корюківської міської ради з цікавою розповіддю про історію свята Великодня та автентичним рецептом паски від старожилів села.
Воскресіння Христове – християнське свято, засноване на історії воскресіння Ісуса Христа на третій день після розп’яття. Тепер Великдень став днем, який християни присвячують спогадам про життя, смерть і воскресіння Спасителя. Рішення про необхідність святкувати Воскресіння Христове ухвалив Нікейський собор у 325 році н. е. В Україні це свято почало впроваджуватися лише після хрещення Русі в 988 році. Спочатку в різних місцях Великде ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 27 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

У рубриці «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини» пропонуємо до вашої уваги рецепт великодньої випічки від господинь із Комарівки – більшою мірою класичний, але дещо осучаснений.
Українська паска
Для її приготування потрібно взяти 750–800 г борошна, 220 мл теплого молока, 10 г сухих дріжджів, яйце, яєчний жовток, 250 г цукру, 100 г вершкового масла, 30 г олії, по 100 г родзинок, цукрової пудри й кокосової стружки, апельсин та сік половинки апельсина.
У глибокій ємності змішати тепле молоко, столову ложку цукру та дріжджі. Перемішати інгредієнти, накрити рушником і залишити на 15 хвилин. Після цього додати яйце, жовток, сіль, цукор, вершкове масло та олію, цедру і сік апельсина, ваніль. Перемішати все ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 23 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо Бірківський сільський будинок культури Остерської міської територіальної громади.
З листа, який надійшов із відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Остерської міської ради (начальник – Лідія Тищенко-Іценко), ми дізналися, що до участі у проєкті активно долучилися староста Бірківського старостату Олена Артемюк, директорка Бірківського сільського будинку культури Любов Вертай та її колеги Олена Омельченко, Любов Здрілько і Любов Пилипчук. Щиро дякуємо, шановні пані!
«За кілька днів до Великодня полички магазинів наповнюються найрізноманітнішими пасками, та все ж кожна господ ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 23 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

До проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився КЗ ЦКД Малодівицької ТГ. До вашої уваги – рецепт паски від Тетяни Глущенко.
Нам знадобиться 1 л молока, 2 кг борошна, 10 жовтків, 3 ст. л. цукру, по 250 г вершкового масла й маргарину, дрібка солі, ванілін, родзинки та 80 г живих дріжджів.
«У нас паски переважно печуть з п’ятниці на суботу або в четвер, – розповідає господиня. – Щоб паска вдалася, у Чистий четвер потрібно змити всі гріхи водою. В оселі має бути прибрано, вичищено, а рушники – випрані, накрохмалені.
День розпочинаємо з гарним настроєм. Встаємо вдосвіта, умиваємося, одягаємо чистий одяг, найкращий фартух та пов’язуємо найкр ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 27 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Щороку українці відзначають його з особливою шаною. З цим святом пов’язано безліч звичаїв. Також Великдень славиться традиційними стравами, тому готуються до нього заздалегідь.
У багатьох родинах є свої автентичні рецепти паски, перевірені роками й поколіннями. На жаль, більшість традицій не збереглася у побуті до наших днів, але згадки про них живуть у пам’яті людей.
До Великодніх свят КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР у межах онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» оголосив збір інформації під рубрикою «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини». Як завжди, нам надійшло чимало цікавих листів. Щиро дякуємо мешканцям територіальних громад області, які долучилися до нашої ініціативи! ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 24 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

У межах проєкту «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо зразковий аматорський вокальний ансамбль «Ритм» міського будинку культури Корюківської міської ради (керівник - Людмила Мартинова).
1977 рік. Велика зала Будинку культури ВАТ «КФТП» наповнена глядачами, які емоційно та щиро аплодують виступу новоствореного дитячого колективу «Ритм». Перший успіх посприяв продовженню розпочатої справи, наповненню її новим неповторним змістом. Таке вже кредо було у керівниці колективу: шукати, втілювати, надихати. Людмила Мартинова одразу увійшла у ритм свого «Ритму», вивчаючи запити глядача, душу кожного учасника…
Почалося справжнє творче життя колективу – цікаво, різноманітно й невтомно. Назва співзвучна з ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 26 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

15 квітня стало визначною датою для учасників Всеукраїнського відкритого двотурового дистанційного конкурсу-виставки декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанські візерунки», організованого КЗ «Лозівський фаховий вищий коледж мистецтв» Харківської обласної ради. З гордістю повідомляємо, що серед переможців — майстри Чернігівського обласного центру народної творчості.
З великою радістю вітаємо наших талановитих керівників студій з їх заслуженою перемогою! Дипломом лавреата I ступеня нагороджена Лідія Іванівна Гончар за конкурсну роботу «Таця» (виріб з лози), дипломом лавреата II ступеня - Наталія Миколаївна Войстрикова за конкурсну роботу « Лілея» ( художня обробка шкіри), дипломом II ступеня — Маріанна Володимирівна Ваценко за декоративний розпис «Ой у ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 27 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

13 квітня 2024 року у виставковій залі Чернігівського обласного центру народної творчості відбулася особлива подія. Лідія Гончар, керівник студії «Плетіння з лози, соломки, рогози», провела майстер-клас для Християнського центру розвитку сім'ї "Школа Марії". Учасники мали змогу навчитися мистецтву плетіння пасхальних кошиків, додавши таким чином унікальний відтінок до своїх святкових традицій. Двері центру завжди відкриті для всіх охочих опанувати народні ремесла, долучитися до збереження та розвитку культурних традицій.
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 23 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

11 квітня в залі Куліківської публічної бібліотеки Центру культурних послуг відбувся захоплюючий майстер-клас з петриківського розпису, який провела Маріанна Ваценко — методистка з виставкової діяльності та розвитку народних ремесел і художніх промислів Чернігівського обласного центру народної творчості. Майстер-клас був організований для всіх, хто цінує і любить народне мистецтво. Учасники мали унікальну можливість створити власні писанки-мальованки, використовуючи техніку петриківського розпису, яка відома своїми яскравими квітково-рослинними орнаментами. Кожен учасник майстер-класу занурився в чарівний світ «Петриківки», створивши свій унікальний витвір мистецтва, який вражав яскравістю та оригінальністю.

Переглядів: 30 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» триває.
Запрошуємо до знайомства з директором Прилуцького міського будинку культури, керівником народного аматорського театру естради «Камертон», естрадним співаком, викладачем фахових дисциплін, волонтером Олександром Дубовиком.
Олександр Олександрович народився у Прилуках у творчій сім’ї. Закінчив школу № 14, вступив до Ніжинського культурно-освітнього училища, де здобув спеціальність «Керівник духового оркестру». Розпочав трудову діяльність директором Товкачівського будинку культури Прилуцького району Чернігівської області. З 1991 року працює у Прилуках у середній школі № 10, з 1994 року – в центрі творчості дітей та юнацтва. У цей період навчається на музичн ... Читати далі »
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 27 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

8 квітня відбулася виїздна нарада - зустріч за участю директорки Чернігівського обласного центру народної творчості Надії Заваліної, провідного методиста з виставкової діяльності та розвитку народних ремесел і художніх промислів Маріанни Ваценко й заслуженого майстра народної творчості України Андрія Каменецького. Мета зустрічі – обговорення проведення запланованого на 2024 рік семінару з народної вишивки Чернігівщини з етнографом та колекціонером музею старожитностей с. Москалі - Юрієм Дахно.У травні цього року для методистів з народного мистецтва ОТГ Чернігівщини буде запропоновано долучитися до вищезгаданого семінару. Листи-запрошення будуть надіслані на відділи культури громад.

Переглядів: 25 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Майстер-клас для дітей ВПО з виготовлення патріотичних браслетів (ткацтво на бердечку) відбувся у Художньому музеї ім. Галагана .
Хлопчики та дівчатка творчо працювали разом з Антоніною Пустовойт — керівником студії «Ткацтво» КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР.
Дякуємо пані Антоніні за проведений майстерклас!
І ми дуже раді, що до нас знову прийшли педагоги БО БФ «СОС Дитячі Містечка». Чернігівський регіон. Мобільна бригада» разом із дітьми.

Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 27 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

6 квітня 2024 року відбувся майстер-клас від керівника студії обласного центру народної творчості Аліни Каплюк, з образотворчого мистецтва для Християнський центр розвитку сім'ї "Школа Марії". Під її керівництвом учасники майстер-класу відкрили для себе таємниці створення витончених акварельних шедеврів. Кожен крок процесу виявився не лише навчальним, але й надзвичайно натхненним, дозволяючи учасникам вільно виражати свої почуття та емоції через колорит та форму. Завдяки керівництву Аліни Володимирівни та індивідуальному підходу кожен зміг розвинути свій власний стиль та відчути себе справжнім художником. Цей захоплюючий досвід сприятиме подальшому розвитку та самовираженню кожного учасника.

Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 22 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

7 квітня чернігівка Анастасія святкує свій День народження разом з подружками, вибравши для цього незвичайне місце - обласний центр народної творчості. Тут вони познайомилися з традиційними народними ремеслами, спробували свої навички в гончарній справі, створили власноруч глиняні чашки під керівництвом знаного майстра Миколи Тараненка. Після цього відбулося чаювання, гарний настрій і чудова фотосесія, під час якої дівчата навчилися хусткувати, долучившись до традиційного зав'язування хусток під керівництвом представників центру народних ремесел, Аліни Каплюк і Маріанни Ваценко. Бажаємо Анастасії наснаги в усіх творчіх пошуках, вірних друзів, багато щасливих і радісних днів, а головне під мирним небом! Двері нашого центру завжди відкриті для всіх творчих.
... Читати далі »
Категорія: Виставкова зала | Переглядів: 30 | Додав: lena | Дата: 24-Квітня-2024 | Коментарі (0)

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.