Головна » 2024»Квітень»24 » Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
12:30
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо Бірківський сільський будинок культури Остерської міської територіальної громади. З листа, який надійшов із відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Остерської міської ради (начальник – Лідія Тищенко-Іценко), ми дізналися, що до участі у проєкті активно долучилися староста Бірківського старостату Олена Артемюк, директорка Бірківського сільського будинку культури Любов Вертай та її колеги Олена Омельченко, Любов Здрілько і Любов Пилипчук. Щиро дякуємо, шановні пані! «За кілька днів до Великодня полички магазинів наповнюються найрізноманітнішими пасками, та все ж кожна господиня намагається власноруч спекти свою. Традиції і звичаї приготування паски схожі, але в кожному регіоні є щось своє, особливе, притаманне лише цій місцевості, таке, що зберігається й передається віками. На Чернігівщині є звичай, що під час випікання пасок у домі мають панувати тиша та спокій і сторонніх не повинно бути. Паски випікали в Чистий четвер, коли в хаті все прибрано. Щоб паска вдалася, біля неї треба попрацювати, вкласти душу. Господині обов’язково прокидалися до схід сонця. Чистий одяг та щира молитва – тільки так із давніх-давен жінки бралися до випікання головної окраси Великодня. Порції у кожної господині свої, та складники зазвичай однакові. Для замішування тіста потрібно, щоб усі продукти були кімнатної температури, теплі. Це обов’язково. Тоді тісто добре підходитиме й буде дуже гарне. Отже, нам знадобляться молоко, цукор, сіль, масло, ваніль, борошно, дріжджі та яйця. Яєць не шкодуємо – чим більше жовтків, тим краща вийде паска. Можна додавати і родзинки. Спочатку замішуємо опару з дріжджів, молока, цукру та невеликої кількості борошна. Після замішування (опара виходить трохи рідкіша, ніж сметана) її потрібно поставити в тепле місце, щоб побродила хоча би з годину. Потім починається головне – треба вимісити тісто для паски. Борошно обов’язково необхідно просіяти, в опару поступово додати всі інгредієнти окрім масла й родзинок. Знову ставимо, щоб «підросло» (приблизно ще година). Потім додаємо масло, родзинки, цедру лимона і знову починаємо вимішувати. Місити треба довго. У народі кажуть – доки тісто не заспіває, тобто під руками не стане попискувати (до речі, перевірено на власному досвіді). Далі тісто має підходити ще півтори-дві години в теплому місці. Найголовніший закон цього дійства – робити все треба обережно, без метушні та відволікання на інші справи, з позитивним настроєм і молитвою. Це головна запорука гарної паски. Від тіста відриваємо невеликий шматочок та виготовляємо прикраси на паску. Зі смужечок сплітаємо коси, віночки, робимо трояндочки, хрестики – великі й маленькі. Найкраща паска – спечена в печі. Перед тим як поставити паску в піч, треба Бога попросити, щоб поміг, щоб паска вийшла добра. А ще потрібно перехрестити паски та піч. Форми з тістом ставимо в піч, і помешканням шириться неповторний аромат. Наші господині заздалегідь напекли пасочок, щоб узяти участь в онлайн-проєкті. У цю справу вклали всю свою майстерність, повагу та любов до звичаїв, до рідного краю. У кожної господині паска вийшла особлива. Бірківські панянки провели репетиційну зустріч із презентації своїх виробів у приміщенні сільського клубу в музейній кімнаті старовинних пожитностей, яку створили власними руками. З Великоднем!».