Головна » 2024»Квітень»24 » До проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» долучився КЗ ЦКД Малодівицької ТГ
До проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» долучився КЗ ЦКД Малодівицької ТГ
12:24
До проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучився КЗ ЦКД Малодівицької ТГ. До вашої уваги – рецепт паски від Тетяни Глущенко. Нам знадобиться 1 л молока, 2 кг борошна, 10 жовтків, 3 ст. л. цукру, по 250 г вершкового масла й маргарину, дрібка солі, ванілін, родзинки та 80 г живих дріжджів. «У нас паски переважно печуть з п’ятниці на суботу або в четвер, – розповідає господиня. – Щоб паска вдалася, у Чистий четвер потрібно змити всі гріхи водою. В оселі має бути прибрано, вичищено, а рушники – випрані, накрохмалені. День розпочинаємо з гарним настроєм. Встаємо вдосвіта, умиваємося, одягаємо чистий одяг, найкращий фартух та пов’язуємо найкрасивішу хустку. Починається процес приготування паски. Він зазвичай клопіткий, але дуже цікавий. Іще здавна кожна господиня мала свої секрети і традиції приготування паски, які передавалися з покоління в покоління. Але навіть якщо пекти паску за одним рецептом, вона щоразу виходить різна та смакує по-своєму. Усі продукти підготовлені заздалегідь. Спершу потрібно закип’ятити літр молока й дати йому охолонути. Готуємо опару. Розчиняємо дріжджі в теплому молоці, потім додаємо 500 грамів борошна. Накриваємо ємність рушником і ставимо в тепле місце на 30 хвилин. Опара має піднятися вдвічі. За цей час білки відокремлюємо від жовтків. Жовтки потрібно розтерти з цукром до білого кольору. Родзинки перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10–15 хвилин. Потім іще раз промиваємо, висушуємо рушником або серветками. В опару, яка вже підійшла, додаємо жовтки з цукром, ванілін і сіль. Добре перемішуємо, додаємо розм’якшене масло, маргарин та родзинки і починаємо замішувати. Потроху додаємо решту просіяного борошна й вимішуємо тісто так, щоб воно перестало липнути до рук. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на годину. Тісто має збільшитися приблизно удвічі. Готуємо форми. Їх треба змастити смальцем, щоб потім паски легко було дістати. Розкладаємо тісто: заповнюємо 1/3 форми, не вище, щоб паска не вийшла за її межі при випіканні. Уже заповнені форми відставляємо ще на 10–15 хвилин, щоб тісто піднялося вже в них. У підготовлену піч ставимо тісто у формах. Перехрестили, закрили піч. Нехай печуться на славу. Робимо глазур: білки збиваємо в тугу піну, додаємо цукрову пудру і ще раз збиваємо. Готовою глазур’ю покриваємо готові паски, рівномірно обмащуючи весь верх. За бажанням можна додати прикраси. Смачної паски та веселих свят!» Дякуємо пані Тетяні за чудову розповідь і цікавий рецепт. Готуймо та смакуймо!