Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Квітень » 24 » Продовжуємо онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Продовжуємо онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
13:40
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Талалаївська ОТГ з рецептом приготування бабусиної паски.
Бабусина паска – цінний спадок, який передається від покоління до покоління. Приготуймо разом паску за старовинним рецептом і насолоджуймося смачною символічною випічкою разом із сім’єю та близькими на святкуванні Великодня!
Інгредієнти
300 мл молока, 50 г дріжджів, 170 г цукру, 900 г борошна, 3 яйця, 2 жовтки, 130 г вершкового масла, 30 мл олії, 20 г горілки, 3 г солі, 200 г родзинок, лимон.
Готуємо опару
Для неї знадобиться 300 мл молока, 200 г борошна, 50 г цукру і 50 г свіжих пресованих дріжджів. Молоко має бути кімнатної температури або трохи тепліше (але не більше 40 градусів, інакше дріжджі просто загинуть).
Виливаємо молоко в миску, сюди ж – цукор та свіжі пресовані дріжджі. Перемішуємо. Додаємо борошно, перемішуємо. Накриваємо суміш харчовою плівкою і ставимо приблизно на годину в тепле місце.
Готуємо тісто
Беремо 700 г борошна, три яйця та окремо два жовтки, 130 г вершкового масла, 120 г цукру, 30 мл олії, 20 мл горілки, 3 г солі й цедру одного лимона.
У миску розбиваємо яйця, всипаємо цукор і перемішуємо. Додаємо горілку для розпушування тіста. Сіль всипаємо в борошно, олію з’єднуємо з вершковим маслом кімнатної температури (жирність – 82%).
Просіюємо борошно, вливаємо в нього опару та яйця з цукром, додаємо лимонну цедру.
Замішуємо тісто, з’єднавши всі інгредієнти. Щойно борошно зволожиться, перекладаємо тісто на стіл і вимішуємо. Воно має стати еластичним та відлипати від столу (борошна не підсипати, щоб тісто не стало надто густим). Місимо хвилин 10 або довше (доки тісто перестане липнути до рук).
Беремо ємність, змащуємо олією, кладемо туди тісто, накриваємо та ставимо в тепле місце на дві години.
Беремо олію, змащуємо нею стіл і свої ручки, перекладаємо тісто на стіл. Додаємо в тісто родзинки (попередньо промиті теплою водою та висушені).
Формуємо паски
Ділимо тісто на 5 частин і перекладаємо у форми (вершечки пасок мають бути рівними, неодмінно подбайте про це). Виставляємо на лист – і в тепле місце приблизно на годину.
Дістаємо пасочки та змащуємо їх (жовток і чайна ложка молока).
Випікаємо при температурі 160 °С приблизно 30–35 хвилин. Готовність можна перевіряти дерев’яною шпажкою.
Світлого вам Великодня та смачних пасочок!


Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 57 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.