Головна » 2024»Квітень»24 » Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
14:17
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») представляємо село Шабалинів Коропської громади. До вашої уваги – рецепт паски від вельми вправної та вельми скромної господині, яка побажала залишитись інкогніто. Щиро дякуємо за кулінарні секрети, шановна пані! Літр молока закип’ятити. Заварити крохмалем (2–3 столові ложки). Зняти з вогню і, доки кисіль вистигатиме, зробити опару. Для цього потрібно взяти склянку теплого молока, 130 г живих дріжджів, трохи муки й цукру. Поставити в тепле місце хвилин на 30–40. Потім опару змішати з киселем, додати 10 жовтків, склянку олії, 2 столові ложки вершків, 100 грамів маргарину. Сіль і цукор беремо хто як любить, тобто за потребою. Сюди ж додаємо родзинки – теж кому скільки подобається – і вливаємо 100 грамів горілки, щоб тісто швидше сходило й не було запаху дріжджів. Муки додаємо стільки, скільки візьме тісто, добавляючи частинами, щоб тісто не забити. Місимо довго, поки тісто відставатиме від рук. Накриваємо його і ставимо в тепле місце. Тим часом місимо прісне тісто для прикрашання пасок. Це можуть бути і хрест, і колосок, і хто що придумає. Але основним завжди був хрест. Коли підійде – розкладаємо у форми, заповнюючи десь трохи менше половини. Коли у формах тісто підійде, кладемо зверху прикраси, змащуємо верх пасок яйцем (можна змішати з цукром), ставимо в піч, попередньо натоплену й доведену до такого стану, коли кидаєш на черінь сіль і вона вже не тріщить. Випікаємо. Час випікання залежить від величини форми. Коли паска у формах підходить, у хаті має бути тихо, ніхто не повинен голосно розмовляти, тим паче – лаятися. Паску печуть у четвер або в суботу. Яйця раніше фарбували в цибулинні, а також робили писанки за допомогою воску і писачка.