До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилася Коропська громада. Рецепти великодніх страв, які з давніх-давен готують у селі Будище, зібрала директорка БК Олена Гузь. Щиро дякуємо, Олено Миколаївно! Особливості місцевої лексики максимально збережено. Випікаємо паску У глиняному глечику запарюємо в печі літр молочка, щоб була жовта плівка зверху, добавляємо 10 яєць, 0,5 л сахару, 100 г маргарину, 100 г дріжджів (раніше їх робили з хмелю), 300–400 г борошна. Залишаємо запару на 3 години. Потім вимішуємо гарно тісто, щоб було пухке… Коли пасочки підійдуть, прикрашаємо їх. Обов’язково пишемо «Христос воскрес» або хрестик, змащуємо яйцем і випікаємо 40 хвилин у печі. Кров’янка 1 л крові, 0,5 кг ліверу, 1,5 кг жиру свинячого, 0,5 стакана муки, стакан розсолу з помідорів, сіль, перець. Ще готують у Будищі цікаву українську страву – кишку з картоплею. 5 картоплин, 300 г сала, нарізаного кубиками, 2 цибулини (підсмажити), 3 зубчики часнику, сіль, перець. М’ясо запечене Беремо свиняче стегно, робимо маленькі нарізи, кладемо туди часник і лавровий листок, солимо, перчимо. Потім викладаємо на тісто, замішане з середнього помелу пшениці, та обліплюємо з усіх сторін. Випікаємо в гарно натопленій печі. Яйця фарбуємо цибулинням. А ще до м’яса тремо хрін на дрібну терку і зафарбовуємо соком із червоного буряка.
|