Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Квітень » 24 » Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
13:42
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Яблунівська ТГ. Рецептами приготування паски діляться досвідчені господині, які живуть у селі Сергіївка. У кожної пані – свій кулінарний секрет.
Тетяна Касьян пече паску на кисляку.
Інгредієнти: 3 л кисляку, 850 г сметани, 1,5 кг цукру, 250 г дріжджів, 30 яєць (жовтки), родзинок, 100 г масла, ванілін, борошно – скільки візьме тісто.
Кисляк підігріти, додати дріжджі, трохи борошна, трохи цукру – і нехай підійде. Потім додаємо всі інші інгредієнти й замішуємо некруте тісто. Даємо гарно підійти, формуємо паски і випікаємо до готовності.
Тетяна Дзюбенко замішує тісто безопарним способом.
Інгредієнти: 750 г молока, 0,5 кг цукру, 200 г масла, 250 г сметани, 125 г пресованих дріжджів, сім яєць, пакетик ваніліну, пів столової ложки солі, 250 г родзинок, 75 г олії, 2,5 кг борошна.
Нагріти молоко, всипати дріжджі, цукор, сіль, усе добре розмішати. Яйця збити й добавити їх до молока. Розмішати, добавити розтоплене масло і всі інші інгредієнти. Потім всипати борошно частинами й вимішувати десь пів годинки, поки тісто не почне відставати від рук та від стінок посуду. Накрити й поставити десь на годину на розстойку в тепле місце.
А у Ніни Алфьорової, навпаки, опара має підійти аж тричі.
Інгредієнти: 2 кілограми борошна, три стакани молока, 300 г цукру, 300 г масла, 6–7 яєць, 75 г пресованих дріжджів, чайна ложка солі, 120 г родзинок (можна горіхи, цукати).
Поставити опару, яка три рази має підійти. Щоразу після підйому опари її перемішують.
Яєчні жовтки перетерти з цукром, масло розтопити в гарячому молоці. Змішати жовтки й молочно-масляну суміш з опарою, потім поступово додавати борошно. Вимішувати тісто доти, доки воно не відставатиме від рук та від стінок посуду. Тісто поставити підходити. Як підійшло, додати родзинок, цукати і ще раз хай підійде. Сформовані паски розкласти у форми, змазати маслом і ще хай раз підійдуть у формах.
Випікати при 180 градусах до готовності.
Щиро дякуємо вам, Тетяно Василівно, Тетяно Миколаївно та Ніно Михайлівно, за чудові рецепти!
Готуймо і смакуймо!
Читаємо лист далі.
«Писанкарством у селах Яблунівської громади не займалися навіть старожили. Традиційно робили крашанки. Перевагу віддавали природним барвникам, і найпопулярнішим було, звісно ж, лушпиння цибулі. Інколи за допомогою ниток, листочків наносили малюнки.
А от у наш час багато хто цікавиться писанкарством. Малеча із задоволенням приходить на майстер-класи, інформацію про притаманні для Чернігівської області орнаменти беремо з книг, які є у фондах бібліотеки».
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами Яблунівська ТГ. Рецептами приготування паски діляться досвідчені господині, які живуть у селі Сергіївка. У кожної пані – свій кулінарний секрет.
Тетяна Касьян пече паску на кисляку.
Інгредієнти: 3 л кисляку, 850 г сметани, 1,5 кг цукру, 250 г дріжджів, 30 яєць (жовтки),родзинки, 100 г масла, ванілін, борошно – скільки візьме тісто.
Кисляк підігріти, додати дріжджі, трохи борошна, трохи цукру – і нехай підійде. Потім додаємо всі інші інгредієнти й замішуємо некруте тісто. Даємо гарно підійти, формуємо паски і випікаємо до готовності.
Тетяна Дзюбенко замішує тісто безопарним способом.
Інгредієнти: 750 г молока, 0,5 кг цукру, 200 г масла, 250 г сметани, 125 г пресованих дріжджів, сім яєць, пакетик ваніліну, пів столової ложки солі, 250 г родзинок, 75 г олії, 2,5 кг борошна.
Нагріти молоко, всипати дріжджі, цукор, сіль, усе добре розмішати. Яйця збити й добавити їх до молока. Розмішати, добавити розтоплене масло і всі інші інгредієнти. Потім всипати борошно частинами й вимішувати десь пів годинки, поки тісто не почне відставати від рук та від стінок посуду. Накрити й поставити десь на годину на розстойку в тепле місце.
А у Ніни Алфьорової, навпаки, опара має підійти аж тричі.
Інгредієнти: 2 кілограми борошна, три стакани молока, 300 г цукру, 300 г масла, 6–7 яєць, 75 г пресованих дріжджів, чайна ложка солі, 120 г родзинок (можна горіхи, цукати).
Поставити опару, яка три рази має підійти. Щоразу після підйому опари її перемішують.
Яєчні жовтки перетерти з цукром, масло розтопити в гарячому молоці. Змішати жовтки й молочно-масляну суміш з опарою, потім поступово додавати борошно. Вимішувати тісто доти, доки воно не відставатиме від рук та від стінок посуду. Тісто поставити підходити. Як підійшло, додати родзинки, цукати і ще раз хай підійде. Сформовані паски розкласти у форми, змазати маслом і ще хай раз підійдуть у формах.
Випікати при 180 градусах до готовності.
Щиро дякуємо вам, Тетяно Василівно, Тетяно Миколаївно та Ніно Михайлівно, за чудові рецепти!
Готуймо і смакуймо!
Читаємо лист далі.
«Писанкарством у селах Яблунівської громади не займалися навіть старожили. Традиційно робили крашанки. Перевагу віддавали природним барвникам, і найпопулярнішим було, звісно ж, лушпиння цибулі. Інколи за допомогою ниток, листочків наносили малюнки.
А от у наш час багато хто цікавиться писанкарством. Малеча із задоволенням приходить на майстер-класи, інформацію про притаманні для Чернігівської області орнаменти беремо з книг, які є у фондах бібліотеки».







Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 53 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.