Головна » 2024»Квітень»24 » Продовжуємо онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Продовжуємо онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
14:13
В онлайн-проєкті «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») з нами знову Коропська громада. Прадавнім рецептом паски поділилася жителька села Нехаївка Уляна Богдан (1935 року народження). Щиро дякуємо, Уляно Іванівно! У середу ввечері ставили тісто на опару, а вже зранку в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок потрібно багато, їх готували всі три дні: середу, четвер, суботу. Опару робили звечора на кисляку. Добавляли трішки цукру, дріжджі та ставили опару в тепле місце(це була піч) на 6–7 годин. Зранку замішували тісто, додаючи збиті яєчні жовтки з цукром, олію, борошно і трішки солі. Для пишності паски додавали в тісто чарочку горілки. Поки сходить тісто, заборонялося бігати, кричати, сваритися, стукати дверима. А в цей час господиня замішувала прісне тісто для оздоблення паски. На пасці обов’язково повинен бути хрестик, а також орнамент залежно від фантазії господині. Оздоблення виготовляли також і з дріжджового тіста. Перед тим як садити в піч висхожену паску, її змащували збитим яєчним жовтком з водичкою. Яйця фарбували в лушпинні з цибулі, яке збирали заздалегідь.