Головна » 2024»Квітень»26 » Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
11:31
До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилися молоді господині з села Шибиринівка Михайло-Коцюбинської громади з рецептами пасок, які печуть у їхніх родинах. До вашої уваги – рецепт паски від Лесі Сіренко. Леся перейняла його від своєї мами Антоніни Радченко. Так пекти паску навчила бабуся – Євдокія Примаченко. Інгредієнти: 250 мл молока, 20 г свіжих дріжджів, 100 г цукру, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 400–450 пшеничного борошна, 10 г ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 150 г ізюму. Приготування Підготуйте інгредієнти для приготування паски. Дріжджі покладіть у миску, залийте теплим молоком і додайте столову ложку цукру. Через 10–15 хвилин дріжджі активуються і спіняться. Насипте половину норми просіяного борошна. Добре все перемішайте. Опара готова. Поставте її в тепле місце. Через 30–40 хвилин опара збільшиться в об’ємі. Викладіть її в миску більшого розміру. Додайте в опару цукор, сіль та ванільний цукор. Розбийте яйця і додайте розтоплене вершкове масло. Всипте другу частину просіяного борошна. Добре вимісіть тісто. Воно не повинно бути крутим, але й рідким – теж. Поставте тісто в тепле місце, накрийте рушником. Через годину-півтори воно підійде. Ізюм ретельно помийте, просушіть і викладіть у миску з тістом. Перемішайте. Знову поставте тісто в тепле місце для підйому. Після розкладіть тісто у форми, заповнюючи їх на третину. Дайте тісту підійти у формах 30–35 хвилин. Випікайте паски 40–45 хвилин (час залежить від вашої духовки). Будь-яким способом приготуйте глазур і змастіть нею паски. Паска на опарі готова.