Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Квітень » 24 » «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
«Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
13:18
У межах проєкту «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо зразковий аматорський вокальний ансамбль «Ритм» міського будинку культури Корюківської міської ради (керівник - Людмила Мартинова).
1977 рік. Велика зала Будинку культури ВАТ «КФТП» наповнена глядачами, які емоційно та щиро аплодують виступу новоствореного дитячого колективу «Ритм». Перший успіх посприяв продовженню розпочатої справи, наповненню її новим неповторним змістом. Таке вже кредо було у керівниці колективу: шукати, втілювати, надихати. Людмила Мартинова одразу увійшла у ритм свого «Ритму», вивчаючи запити глядача, душу кожного учасника…
Почалося справжнє творче життя колективу – цікаво, різноманітно й невтомно. Назва співзвучна з характером: не тільки з музичним ритмом, а і – в ритмі часу та існування. Усі працюють із задоволенням, хоча й не без труднощів. Відшліфовуються до досконалості пісні народного та естрадного звучання. Тож не дивно, що під час виступів учасники колективу та його очільниця отримують море подяк як від поціновувачів мистецтва, так і від керівництва.
Склад «Ритму» (13 осіб) інколи змінювався, адже одні підростали й вирушали в самостійне життя, інші приєднувалися. І все починалося знову. Вік учасників різний – від 8 до 13 років. За період існування колективу вивчено не один десяток різноманітних пісень. Людмила Олексіївна неодноразово помічала потяг своїх вихованців до українських народних пісень у сучасних обробках, тому працює над цим сама або знаходить обробки професійних митців, українських обрядових варіантів. Разом з тим колективу близьке виконання пісень естрадного звучання.
Доробок ансамблю поповнюється новими матеріалами. Виступи виходять за межі лише своєї сцени: постановки «Ритму» звучать на всіх заходах міста, їх хочуть бачити на майданчиках громади. Праця колективу була помічена і в обласних мистецьких колах. «Ритмівці» успішно підтвердили заслужене звання «зразковий аматорський» у 2013, 2016, 2019, 2022 роках. У репертуарі ансамблю – не тільки пісні. Є також обрядові мініпостановки, музичні мініатюри, що вирізняють обдарованих виконавців з-поміж будь-яких інших колективів. Усі пісні учасники ансамблю не просто співають, а проживають на сцені – чи то в рухливому ритмі, чи навіть з хореографічними нотками. І все у них виходить привабливо, чарівливо, неповторно.
«Ритмівці» й надалі урізноманітнюють виконавську майстерність, а також тематику творів. У колективі є і малі форми виконання: солісти, дуети, тріо, квартети… За спиною «Ритм» має чималий багаж. Географія виступів колективу розширюється. Це обласні сцени та майданчики, всеукраїнські фестивалі з перемогами й нагородами. Корюківський «Ритм» стійко тримає і не опускає підняту планку та крокує до нових висот у ритмі української сучасності.
А тепер, за доброю традицією, запрошуємо до знайомства з керівницею зразкового аматорського вокального ансамблю «Ритм» Людмилою Мартиновою.
Вона співала, скільки себе знала.
Спочатку в колисці мугикала…
Росла, а з нею й пісні – місця мало.
А з часом – в долю піснею вростала…
Так, це стало її долею.
Народилася Людмила Олексіївна в 1964 році, коли батьки співали народних пісень, а у школі навчали – іншого змісту… Але всі довкола були впевнені в одному: ця дівчина пов’яже себе з музикою.
І справдилося те «пророцтво». Було успішно подолано навчання у Київському виші, отримано диплом фахівця з культури. І почалося життя на ниві Прекрасного.
Працюючи в Будинку культури ВАТ «КФТП» (1977), Людмила Олексіївна не нехтувала і хвилинкою робочого часу. Завжди була у пошуку, вносила в будь-яку розпочату справу своє дихання, бачення, втілювала в життя цікаві задумки. Це помітили, оцінили й не перешкоджали, бо розуміли, що ця працівниця – цінна знахідка для культури міста.
Неспокійна вдача митця не хоче зупинятися на досягнутому. Тож Людмила Мартинова заснувала дитячий вокальний ансамбль «Ритм». Скільки було труднощів, безсонних ночей і сумнівів… Дитячий колектив потребував особливого підходу, адже кожна маленька душа мала свої потаємні струни, яких часом доводилося торкатися душею керівниці… Та була й винагорода! Перемоги, овації, подяки, нагороди, визнання! Тобто праця пані Людмили приносила плоди!..
Співочі пташенята підростають, вилітають із рідного гнізда, а на їхнє місце приходять інші. І отак – по колу… Людмила Олексіївна постійно працює над собою, вдосконалюючи практичні напрацювання і свою професійність. Вона прискіпливо та уважно ставиться до правильного ансамблю голосів, працює над їх постановкою, акцентує свій погляд на будь-яких деталях. Із 2011 року пані Людмила працює на культурному фронті в міському будинку культури. Серйозний підхід до кожного, розуміння дитячої психіки, долання великих і малих перешкод загартували Людмилу Олексіївну. Вона завжди вимоглива до себе та в міру – до своїх вихованців. Водночас пані Людмила – співчутлива, товариська і щиросердна людина. Мабуть, саме тому її колектив неодноразово ставав переможцем багатьох конкурсів.
Як керівниця Людмила Олексіївна не соромиться звертатися за методичними порадами до митців вищого рівня, а також сама надає методичну та практичну допомогу колективам художньої самодіяльності громади.
Хист, повага, авторитет, талант… Не перелічити всіх рис очільниці зразкового аматорського вокального ансамблю «Ритм», які допомагають їй подолати бар’єри застоїв, байдужості й одноманітності…
Зичимо ансамблю «Ритм» та його керівниці невичерпної енергії і творчих успіхів!







Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 42 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.