Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Квітень » 24 » «Бережемо та популяризуємо народні традиції»
«Бережемо та популяризуємо народні традиції»
15:05
Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») триває. З нами Коропська громада.
Ось які великодні страви готують у селі Вишеньки.
Рецепт паски записаний від Раїси Бережної. Щиро дякуємо, Раїсо Миколаївно!
Почнемо з приготування опари. Для неї потрібно 20 г живих дріжджів, 180 мл теплого молока, 100 г борошна, чайна ложка цукру. Все гарно перемішати й залишити в теплому місці на 30 хвилин. Для цього спеціально топили грубу так, щоб була теплою лежанка.
Коли опара підійшла, замішуємо основне тісто. Для цього потрібно 400 г борошна, 2 яйця і жовток, 80 г розтопленого вершкового масла, 100 г цукру, чайна ложка солі, жменя родзинок
До опари додати всі продукти для тіста й гарно вимісити. Потім залишити на дві години, щоб підійшло. Якщо тісто гарно та швидко підходить, його потрібно два рази перемішати (осадити).
Тісто розподілити по формах, змащених смальцем, заповнюючи на 2/3 кожну, і ще дати йому підійти. Заставляти у піч тоді, коли «небо» печі стане біле. Випікаються паски від 40 до 50 хвилин. Готовність перевіряється стеблом колоска.
Запечене свиняче стегно в тісті
Беремо свиняче стегно, кладемо у велику миску і натираємо сіллю зі спеціями (перець чорний, лавровий лист, часник). У м’ясі робимо невеликі надрізи й напихаємо туди часник пластинками. Чим довше маринується, тим краще: можна залишити на дві години, а то й на всю ніч.
Замішуємо тісто з борошна, води і солі – таке, щоб не липло до рук. Розкачуємо його качалкою на столі. У центр тіста кладемо м’ясо, загортаємо його й защипуємо краї, щоб сік не витікав у процесі запікання.
Підготовлене м’ясо потрібно викласти на деко і поставити в піч, яку заздалегідь витопити 2–3 години.
Кров’янка
Для її приготування брали таку начинку: свиняча кров, відварена гречка та шматочки свинячого сала, покришені дрібними кубиками.
У добре вимиті свинячі кишки заливали начинку, кінці кишок зав’язували нитками. Тоді кров’янку відварювали у воді у великій мисці, при цьому постійно кололи голкою, щоб не розірвало кишку.
Коли кров переставала виступати, кров’янку витягували, клали на деко і ставили в піч підсмажуватись до готовності.
Салтисон (у народі – ковбик)
Свинячий шлунок добре вимивали, потім готували начинку. Для неї брали відварені свинячі серце, легені, язик та голову. Все це кришили кубиками або перемелювали на м’ясорубку. Додавали спеції: сіль, перець, часник.
Начинку вкладали у шлунок, зашивали нитками, варили в окропі 30 хвилин. Після цього ковбик ставили в піч на деко приблизно на годину. Витягнувши з печі, сальтисон іще гарячим клали під гніт до охолодження.
Крім крашанок, які фарбували в цибулинні, яйця ще розписували писачком. Розтоплювали віск, із гусячого пера робили писачок, наносили візерунок і варили яйця в лушпинні.









Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 28 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.