Головна » 2023»Жовтень»31 » Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: продовження
Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: продовження
10:38
Продовжуємо публікувати рецепти страв із гарбуза в межах онлайн-проєкту «Традиційні страви Чернігівщини», започаткованого з метою дослідження НКС. Нагадуємо: ми оприлюднюємо як автентичні кулінарні рецепти, так і сучасні. Сьогодні з нами ділиться секретами приготування гарбузових смаколиків Височанська сільська громада. Подаємо рецепти, максимально зберігаючи місцеву лексику.
Перший рецепт – від Центру культурних послуг Височанської сільської ради.
Гарбузяні оладки
Беремо солодкий гарбуз (1 кг), тремо на терку, додаємо 3 яйця, 4 ст. л. цукру, 5 ст. л. борошна, щіпку соди та сіль. Замішуємо тісто і жаримо оладки на середньому вогні до готовності.
Другий – від Кербутівської філії ЦКП Височанської сільської ради.
Каша гарбузяна
400 грамів гарбуза (звареного і збитого блендером), 2 стакани молока, стакан пшона або рису. Варити до напівготовності. Додати стакан цукру, 150 грамів масла, сіль за смаком. Поставити на 30 хвилин у духовку, розігріту до 180 градусів.
А цей рецепт – від Великодочинської філії ЦКП Височанської сільської ради.
Цукати з гарбуза
Зварити сироп із 1 кг цукру, 1 л води та 1 лимона. Кілограм гарбуза почистити від шкірки та покришити на брусочки товщиною 0,5 см. Додати їх до киплячого сиропу, потім охолодити. Повторити два рази (закип’ятити й охолодити), відкинути на друшляк, щоб стекли, викласти на пергамент і висушити. Готові цукати посипати цукровою пудрою.
Дякуємо за чудові рецепти! Усім, хто готуватиме, – смачного!