Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Січень » 3 » Проєкт «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини»
Проєкт «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини»
11:18
У проєкті «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» з нами – Бірківський сільський будинок культури Остерської міської територіальної громади.
Чудову колоритну розповідь про те, як з діда-прадіда святкують Різдво в Бірках, записала з вуст мешканки села Л. П. Здрілько директорка Бірківського СБК Любов Вертай. Щиро дякуємо Любові Петрівні та її співбесідниці за підтримку нашої ініціативи!
Особливості лексики оповідачки збережено.

«У нашому селі Бірки на Святвечір готували 12 пісних страв. Головними стравами були кутя, узвар і традиційний хліб, обов’язково.
Уся сім’я окрім хворих людей та малих дітей цілий день нічого не їла, а сідали за стіл тільки з появою першої зірки на небі.
Кутя – це була найголовніша страва, з неї і починалася вечеря.
Кутю варили з обмолоченої пшениці, додаючи туди мед та мак. А узвар варили з сухофруктів, додаючи мед теж. Кожен член сім’ї треба, щоб попробував усі страви. А кутю залишали на всю ніч на столі – вірили, що душі покійних прийдуть на вечерю. Залишали і ложки – скільки членів сім’ї в хаті, стільки й ложок. Калач хліба пекли обов’язково, а ще варили пісний борщ, готували голубці з пшоном, рибу з овочами, вареники з капустою, пампушки, вінегрет, кашу, тушили капусту, подавали на стіл квашені гриби. Ще по углах ложили часник, а потім їли, щоб не боліли зуби. Потім діти носили святу вечерю хрещеним батькам та дідусеві з бабусею.
Як тільки з’являлася перша зірка на небі, розпочиналася свята вечеря, а після неї діти збиралися і йшли вітати всіх з народженням Христа колядками. Не пустити в дім колядників щиталося поганою прикметою, тож усі дуже чекали, бо як не прийдуть, то не буде цілий рік добра.
Вважалося, що Різдво – це дуже родинне свято. Було дуже важливо, щоб уся сім’я зібралася за столом».





Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 45 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.