Головна » 2024 » Січень » 04
І знов лунає улюблена колядка «Добрий вечір тобі, пане господарю…» Цього разу – від Берестовецького СБК. Слухаймо, співаймо, Бога прославляймо!
Посилання на відео:
https://youtu.be/lK9rR5f-qes
|
У проєкті «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» з нами – Берестовецький СБК з чудовою розповіддю про традиції та обряди на Різдво й рецептами святвечірніх страв. На Різдво раніше ставили дідуха. Це сніп, який робили з необмолоченого жита або пшениці та прикрашали сухоцвітами й солодощами. Було дуже важливо, щоб цей сніп проходив через основні точки календарного року. Тому це був або обжинковий сніп, зібраний з поля останнім, або перший – зажинковий. Він уже містив у собі ідею врожаю. В хаті дідуха ставили на найвидніше місце – на покутті, біля столу, де стоять ікони. Щороку потрібно було зібрати врожай та зробити нового дідуха, бо попередній втрачав свою силу. Після Водохреща зерно з дідуха додавали до зерна, яке засіватиметьс
...
Читати далі »
|
«Небо ясні зірки вкрили, нашу землю освітили. Святий вечір, добрий вечір усім людям на здоров’я!» У проєкті «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» пропонуємо до вашої уваги красивий та урочистий відеоролик з колядою «Святий вечір» – спільний проєкт Комарівського СБК й КЗ «Комарівська публічна бібліотека Комарівської сільської ради». Добрі починання хай людей єднають, а співучі люди Бога прославляють!
Посилання на відео:
https://youtu.be/p_tUWAgtCYs
|
Сьогодні з нами – село Комарівка. Різдво Христове – це красиве й наповнене звичаями і традиціями свято, яке в Україні заведено відзначати урочисто. Церква з давніх часів приурочувала святкування Різдва до найвеличнішої події – народження Ісуса Христа. Віряни шанують це свято і намагаються дотримуватися всіх звичаїв і традицій, які складалися століттями. Але в Україні навіть не дуже віруючі люди люблять різдвяний період і не проти зануритися у відповідну атмосферу. Історія святкування надвечір’я перед празником Христового Різдва сягає перших віків християнства. Традиції святкування Різдва передавалися від покоління до покоління. Різдво вважають святом сім’ї і традиційно відзначають у родинному колі. Можна сказати, що період підготовки до Різ
...
Читати далі »
|
Для вас колядує, щедрує і засіває Комарівка. Щиро дякуємо за чудове відео! Це справжнє театральне дійство – з привітною господинею, добрими Янголятами, хитрим Циганом і ще хитрішою Козою, креативною Лікаркою, смачними пиріжками та улюбленою колядкою «Добрий вечір тобі, пане господарю…» Споглядаймо і радіймо!
Посилання на відео:
https://youtu.be/JLfaR4N5xMg
|
У проєкті «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» з нами знову село Комарівка. До вашої уваги – розповідь про традиційні страви святвечірнього столу. Святвечір – це вечір перед Різдвом, коли українці за традицією збираються родинами на спільну вечерю. Після появи першої зорі на небі на стіл на Чернігівщині подають вечерю з 12 страв. Ця вечеря особлива, бо саме до неї готують страви, кожна з яких має своє значення. * Кутя – головна страва на Святвечір. Вона має глибокий символічний зміст, адже пшениця як зерно щороку оживає, тому є символом вічності. * Узвар, або компот із сушенини, обов’язково має бути на українському різдвяному столі. Він символізує очищення тіла й душі. * Вареники
...
Читати далі »
|
Сьогодні відбулись майстер-класи з виготовлення різдвяної зірки та ляльки-мотанки. Керівники студій відділу розвитку народних ремесел та художніх промислів сприяють відродженню народних традицій, проводять майстер-класи, влаштовують різноманітні виставки, консультують провідних спеціалістів, надають методичну допомогу регіональним закладам культури. Отож, пропонуємо створити власну різдвяну зірку та ляльку-мотанку з відомими майстрами Чернігівщини! Майстер-класи підготували: - Керівник студії художньої обробки шкіри – Наталія Миколаївна Войстрикова. - Керівник студії образотворчого мистецтва – Аліна Володимирівна Каплюк.
|
Гостя: Надія Заваліна, директорка комунального закладу «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради Ведучий: Анатолій Тютюнник Посилання: https://soundcloud.com/uachernihivradio/pdsumki-roku-amatorske-mistetstvo-cherngvshchini-praymvechr-aktsenti?fbclid=IwAR2GfzI0sMkgfyp8SoIuJGeiX-il8DFS4zmaU--w3qMM_8DiTATHq9R82FY
|
Марія Шевченко, мешканка Березни, знайшла старовинний рецепт березенських пряників і хоче передати традиції випікання наступним поколінням. У Коропській громаді зберігають традиційний рецепт карильського святкового борщу «Квасок з грушами». У Плисківській громаді готують кашу «Бабка» на основі крохмальних млинців, у Срібнянській громаді розповідають про рецепт млинців, які печуть із пшоняного борошна. Березенські пряники (з кмином, «Кавалер», «Баришня»), каша «Бабка», карильський святковий борщ «Квасок», «Пшінька» – це назви українських страв, які представники Березнянської, Плисківської, Коропської громад хочуть внести до переліку нематеріальної культурної спадщини України та міжнародних списків ЮНЕСКО. Як зберегти рецепти українських страв Черні
...
Читати далі »
|
|
|
|
|