Гартаначка – страва з картоплі Носівщини (Чернігівська область, Носівська ОТГ) Гартаначку в різних регіонах України називають просто польовою кашею. Проте для Носівщини це зовсім різні страви.
Термін «гартаначка» широко відомий за межами Носівської ОТГ, тільки ототожнюється з польовою кашею.
Географія розповсюдження цієї страви не обмежується територією Носівщини.
Основа гартаначки – картопля. Почищену й покришену картоплю засипають у казан з киплячою водою, додають сіль. Коли картопля звариться до підготованості, додають промите пшоно. Після готовності страви зливається юшка, заправляється обжареною на салі цибулею, кришеною зеленню. Це – зливанка. Гартаначка затовкується дрібно покришеним та в
...
Читати далі »