Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Січень » 3 » До проєкту «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» долучилася Коропська ТГ
До проєкту «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» долучилася Коропська ТГ
12:03
До вашої уваги – розповідь про різдвяні обряди і традиції, притаманні цій громаді, та рецепти обрядових автентичних страв, які з давніх-давен готують тут на Святвечір.
Село Нехаївка
Відзначати народження Христа готуються в останній день посту. Цього дня ні в якому разі не можна сперечатися та лаятися. На Святвечір дорослим не можна нічого їсти до появи першої зірки на небі. Перш ніж сісти за стіл, на який подавали 12 пісних страв, найстаріша людина в сім’ї тричі стукала у вікно зі словами «Мороз, мороз, іди куті їсти!» Діти залазили під стіл і вигукували «Ко-ко-ко!» У селі було повір’я, що так робити треба, щоб цілий рік гарно неслися кури. Батько брав грудочку каші, підкидав до стелі. Чим більше куті прилипне, тим урожайніший буде наступний рік.
На святковому столі мав обов’язково мав стояти оберіг, що складався з пучечка рослин, освячених на Спаса. За місцевою традицією на столі повинен бути часник, щоб відганяти нечистих із оселі.
Кожен член сім’ї розпочинав вечерю з трьох ложок куті, після чого вже можна переходити до інших страв: борщу, картоплі, капустяників, квасоляників, калиняників, квашених яблук. Після вечері прибирали тільки порожній посуд, а всі страви залишали на столі на ніч для духів померлих родичів.
Традиційними інгредієнтами нехаївської куті були відварена в чистій воді пшениця зі свяченою сіллю. Кутю приправляли олією, медом, маком, насінням, горіхами та сушеними вишнями. Смакували з узваром.
Село Шабалинів
На Святвечір готували кутю з пшениці, ячменю, рису, додавали родзинки, горіхи, мак, мед, поливали взваром або солодкою водою.
На стіл ставили 12 пісних страв, серед яких обов’язково мали бути кутя, взвар, борщ, решта – за вибором господині. У Шабалинові це риба, гриби, вареники з картоплею, вінегрет, пиріжки з капустою, яблуками, маком, квасоля, варена картопля.
Взвар та кутю варили вранці. Потім господар заносив жмут сіна, клав на покуть, а вже на сіно ставили кутю і взвар. Їли кутю ввечері, коли смеркне, а на небі зійде перша зірка. Малі діти гукали у вікно: «Мороз, мороз, іди кутю їсти!»
Село Райгородок
Окрім традиційних куті та узвару до різдвяного столу готувалися вареники з картоплею та грибною мачанкою.
Нам надіслали досить лаконічні рецепти. Гадаємо, вправні господині зрозуміють, що і як робити.
Вареники з картоплею
Для тіста: вода – 100–120 мл, борошно – 300 г, олія – 2 столові ложки, сіль – за смаком.
Для начинки: картопля варена, цибуля смажена, сіль, приправи.
Грибна мачанка
Гриби білі сушені – 50–100 г, олія – 2–3 столові ложки, борошно – 2 столові ложки, цибуля – 1–2 шт., майонез «До посту» – 4–5 столових ложок, сіль, перець, лавровий лист – за смаком.
До проєкту «Традиції Різдва – обряди на Святвечір Чернігівщини» долучилася Коропська ТГ. До вашої уваги – розповідь про різдвяні обряди і традиції, притаманні цій громаді, та рецепти обрядових автентичних страв, які з давніх-давен готують тут на Святвечір.
Село Нехаївка
Відзначати народження Христа готуються в останній день посту. Цього дня ні в якому разі не можна сперечатися та лаятися. На Святвечір дорослим не можна нічого їсти до появи першої зірки на небі. Перш ніж сісти за стіл, на який подавали 12 пісних страв, найстаріша людина в сім’ї тричі стукала у вікно зі словами «Мороз, мороз, іди куті їсти!» Діти залазили під стіл і вигукували «Ко-ко-ко!» У селі було повір’я, що так робити треба, щоб цілий рік гарно неслися кури. Батько брав грудочку каші, підкидав до стелі. Чим більше куті прилипне, тим урожайніший буде наступний рік.
На святковому столі мав обов’язково мав стояти оберіг, що складався з пучечка рослин, освячених на Спаса. За місцевою традицією на столі повинен бути часник, щоб відганяти нечистих із оселі.
Кожен член сім’ї розпочинав вечерю з трьох ложок куті, після чого вже можна переходити до інших страв: борщу, картоплі, капустяників, квасоляників, калиняників, квашених яблук. Після вечері прибирали тільки порожній посуд, а всі страви залишали на столі на ніч для духів померлих родичів.
Традиційними інгредієнтами нехаївської куті були відварена в чистій воді пшениця зі свяченою сіллю. Кутю приправляли олією, медом, маком, насінням, горіхами та сушеними вишнями. Смакували з узваром.
Село Шабалинів
На Святвечір готували кутю з пшениці, ячменю, рису, додавали родзинки, горіхи, мак, мед, поливали взваром або солодкою водою.
На стіл ставили 12 пісних страв, серед яких обов’язково мали бути кутя, взвар, борщ, решта – за вибором господині. У Шабалинові це риба, гриби, вареники з картоплею, вінегрет, пиріжки з капустою, яблуками, маком, квасоля, варена картопля.
Взвар та кутю варили вранці. Потім господар заносив жмут сіна, клав на покуть, а вже на сіно ставили кутю і взвар. Їли кутю ввечері, коли смеркне, а на небі зійде перша зірка. Малі діти гукали у вікно: «Мороз, мороз, іди кутю їсти!»
Село Райгородок
Окрім традиційних куті та узвару до різдвяного столу готувалися вареники з картоплею та грибною мачанкою.
Нам надіслали досить лаконічні рецепти. Гадаємо, вправні господині зрозуміють, що і як робити.
Вареники з картоплею
Для тіста: вода – 100–120 мл, борошно – 300 г, олія – 2 столові ложки, сіль – за смаком.
Для начинки: картопля варена, цибуля смажена, сіль, приправи.
Грибна мачанка
Гриби білі сушені – 50–100 г, олія – 2–3 столові ложки, борошно – 2 столові ложки, цибуля – 1–2 шт., майонез «До посту» – 4–5 столових ложок, сіль, перець, лавровий лист – за смаком.








Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 53 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.