Головна » 2024»Січень»11 » Шановні друзі! Продовжуємо ознайомлювати вас з елементами нематеріальної культурної спадщини, які були включені до Обласного переліку
Шановні друзі! Продовжуємо ознайомлювати вас з елементами нематеріальної культурної спадщини, які були включені до Обласного переліку
12:14
Гартаначка – страва з картоплі Носівщини (Чернігівська область, Носівська ОТГ)
Гартаначку в різних регіонах України називають просто польовою кашею. Проте для Носівщини це зовсім різні страви. Термін «гартаначка» широко відомий за межами Носівської ОТГ, тільки ототожнюється з польовою кашею. Географія розповсюдження цієї страви не обмежується територією Носівщини. Основа гартаначки – картопля. Почищену й покришену картоплю засипають у казан з киплячою водою, додають сіль. Коли картопля звариться до підготованості, додають промите пшоно. Після готовності страви зливається юшка, заправляється обжареною на салі цибулею, кришеною зеленню. Це – зливанка. Гартаначка затовкується дрібно покришеним та вижареним салом з цибулею, сирими яйцями, подрібненою зеленню (зелена цибуля, кріп, рідко – петрушка). Іноді готується на основі м’ясного бульйону. У 2018 році засновано відкритий конкурс «Гартаначка – улюблена страва Носівщини», присвячений Дню міста Носівки та річниці утворення Носівської ОТГ. Елемент «Гартаначка – страва з картоплі Носівщини» у 2018 році увійшов до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини.