Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Січень » 12 » Триває наш проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Триває наш проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
11:16
Сьогодні згадаємо добрим словом заслуженого працівника культури України Анатолія Чміля (02.10.1934 – 09.12.2012).
З ім’ям Анатолія Чміля пов’язані яскраві сторінки розвитку народного аматорського мистецтва на Срібнянщині. Протягом 34 років він завідував районним відділом культури. Це щоденна праця без вихідних, з місяця в місяць, і так упродовж усього життя. Анатолій Михайлович ніколи не працював на півсили, бо любив свою роботу понад усе.
Так народилася чоловіча хорова капела, якій уже за п’ять десятків років. Спочатку вимріяна Анатолієм Михайловичем, а потім завдяки таким ентузіастам як і він, залюбленим у сцену, змогли капеляни досягти багато: вибороти для своєї капели звання народної, стати постійними учасниками всіх великих мистецьких заходів на терені України. Капела презентувала хорове мистецтво Чернігівщини в Києві на ВДНГ України, на третьому Республіканському святі народної творчості «СПІВОЧЕ ПОЛЕ» у Хмельницькому, Всеукраїнському фестивалі народного мистецтва «ХОРТИЦЯ», присвяченому 500-річчю запорізького козацтва, Республіканському святі кобзарського мистецтва в Каневі. Колектив чоловічої хорової капели – постійний учасник Всеукраїнського фестивалю кобзарського мистецтва «ВЕРЕСАЄВЕ СВЯТО» в Сокиринцях, районних та обласних заходів.
Капела неодноразово виступала з Державною чоловічою капелою ім. Л. Ревуцького, чоловічою групою хору ім. Г. Верьовки. З колективом займалися видатні хормейстери України, народні артисти А. Авдієвський, П. Муравський, Б. Антків, Е. Співчук, М. Балема, В. Лисенко.
Зроблено записи телевізійних передач «Сонячні кларнети», «Фрески», також записано тридцятихвилинний виступ для телепрограми «Таланти твої, Україно». Срібнянська капела брала участь у радіоконкурсі «Золоті ключі».
Народний жіночий вокальний ансамбль «Віночок» – також дітище Анатолія Чміля. З його легкої руки відкривалися нові таланти, що примножували мистецьку славу Срібнянщини. Жіночий ансамбль – лауреат республіканського телетурніру «СОНЯЧНІ КЛАРНЕТИ», міждержавного конкурсу народної пісні «ДРУЖБА – 95», молодіжного конкурсу «СУЧАСНИК» Білоруського телебачення.
Колектив постійно брав участь у творчих звітах району та всеукраїнських фестивалях кобзарського мистецтва «ВЕРЕСАЄВЕ СВЯТО».
Кращі свої твори ансамбль записав у Республіканському будинку звукозапису. Потім вони неодноразово звучали по радіо.
Народна агітаційна художня бригада (нині – колектив народної естради) «Колос», де режисером і сценаристом був Анатолій Чміль, об’їздила багато областей України, країн СНД. На Всесоюзному конкурсі, що відбувся в Уфі, цей колектив увійшов до числа переможців. Також він – неодноразовий лауреат обласних, районних, місцевих оглядів та фестивалів, постійний учасник творчих звітів, театралізованих свят, народних обрядів і концертів.
Завдяки багаторічній творчій діяльності, прекрасним людським рисам Анатолій Михайлович здобув авторитет серед широких кіл мистецької громадськості району та області, численних шанувальників і прихильників народного аматорського мистецтва. Він був непосидючий, наполегливий та закоханий у народну творчість і красу української пісні. Праця Анатолія Чміля була гідно оцінена – йому присвоєно звання «Заслужений працівник культури України».
Завдяки вмілому керівнику відбувалися зустрічі аматорських колективів із видатними діячами культури М. Муравським, А. Авдієвським, А. Мокренком, Д. Гнатюком, М. Гвоздем, В. Верменичем, Г. Пономаренком, Б. Зайцем… Анатолій Михайлович завжди вирізнявся вольовим характером, мудрістю і стійкими принципами життя, які передавав своїм учням та однодумцям. Анатолій Чміль виховав не одне покоління працівників культури і мистецтва. Він був справжнім лідером, спроможним твердо й упевнено торувати шлях уперед.
Анатолій Чміль присвятив усе своє життя розвитку її величності народної культури. Світло його душі назавжди збережеться в наших серцях.
Щиро дякуємо за надані матеріали відділу культури та туризму Срібнянської селищної ради.

















Категорія: Різне | Переглядів: 61 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.