Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Січень » 12 » Гончарство на Семенівщині (Чернігівська область, Семенівська ОТГ, місто Семенівка)
Гончарство на Семенівщині (Чернігівська область, Семенівська ОТГ, місто Семенівка)
16:42
Надра Семенівщини багаті на поклади корисних копалин: торфу, болотної руди й різноманітних видів глини, що і стало поштовхом для виникнення та розвитку такого ремесла, як гончарство.
Гончарство здавна було поширене на всій території Семенівського краю. У Семенівці традиційно назви вулиць були пов’язані з різними ремеслами. Була тут колись і Гончарівка (нині вулиця Шевченка), де жили гончарі.
Ще донедавна цим ремеслом займалося чимало людей на території всього Семенівського району. Нині ж гончарі є лише в Семенівці.
Місцевий майстер Олексій Саковський – гончар у четвертому поколінні. Перейняв уміння від дядька – досвідченого майстра-гончаря Сергія Ромаха – та батька. У родині Саковських усі чоловіки гончарювали. Ремеслом, яким професійно володіє Олексій Леонідович, цікавляться також його старша донька Руслана та дружина Ольга.
Задля збереження й розвитку давніх традицій та популяризації гончарства як виду нематеріальної культурної спадщини Олексій Саковський проводить майстер-класи у приміщенні КЗ «Семенівський історико-краєзнавчий музей», зацікавлюючи своїм ремеслом учнів старших класів (вік слухачів та учасників цього захопливого процесу – 15–17 років). Також тут відбуваються зустрічі з учнівською молоддю, на яких майстер розповідає про гончарство, його виникнення та розвиток.
На виставках, де експонуються роботи майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, вироби місцевих гончарів представляються для широкого загалу. Здебільшого ними цікавляться люди середнього та старшого віку.
Елемент «Гончарство на Семенівщині» у 2019 році увійшов до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини.












Категорія: Різне | Переглядів: 69 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.