Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Січень » 19 » Триває проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Триває проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
13:43
Сьогодні розповідаємо про народний аматорський театр естради «Фенікс» КЗ «Сосницький будинок культури».
Принагідно з радістю повідомляємо, що керівниця колективу Валентина Серавіна 19 січня святкує ювілей. Колектив КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР щиро вітає Вас, шановна Валентино Миколаївно!

Вам зичим, людино прекрасна,
Достатку і щедрої долі.
Хай творче натхнення не згасне
У Вашому серці ніколи!
Здоров’я міцного – без краю
На довгі щасливі літа!
Нехай Перемога засяє,
Неначе зоря золота!



А тепер – до розповіді.
Колектив був створений у 1975 році як агітбригада при Сосницькому районному будинку культури. Агітбригада мала назву «Хлібодар», основним її завданням була участь в агітаційних концертах і виступах колективу БК перед жителями сіл Сосницького району й місцевими колгоспниками. Першою керівницею цього колективу була Віра Мокрениця. Віра Василівна писала сценарії виступів, до яких входили пісні, танці, художнє слово, сатиричні мініатюри та гуморески. Далі агітбригадою керували інші працівники Сосницького районного будинку культури. З плином часу в репертуарі колективу з’являлися гумористично-сатиричні мініатюри, сценки, як тоді казали, «на злобу дня».
Згодом агітбригаду було перейменовано в театр естради, а в листопаді 1984 року колектив отримав звання «народний аматорський».
З 2001 до 2018 року театр очолює Жанна Труба – людина талановита і напрочуд енергійна. Жанна Борисівна сама неперевершено виконує ролі в театрі та своєю енергією дарує друге дихання колективу. Це вже більше не агітбригада, колектив стає повноцінним театром мініатюр і чудових скетчів. У репертуарі театру з’являються твори класиків української драматургії: «Сватання», «Бой-жінка», «За двома зайцями» та інші.
У жовтні 2018 року керівницею народного аматорського театру естради «Хлібодар» стає Валентина Серавіна, яка до цього з 2005 року працювала в Сосницькому селищному будинку культури директором. За освітою Валентина Миколаївна – режисер театрально-масових заходів та викладач акторської майстерності. Доля дає пані Валентині змогу реалізувати себе у трьох творчих напрямах: як режисерка-постановниця, викладачка акторської майстерності та актриса.
Уже навесні 2019 року колектив дебютує на Міжнародному фестивалі аматорських театрів «Лисковиця» в Ніжині з новим півторагодинним спектаклем «Світське товариство» за мотивами твору Михайла Старицького «По-модньому». Тема людини на своєму місці в цьому творі була переосмислена в сучасних реаліях. Того ж року під час підтвердження звання «народний» театр отримує нову назву «Фенікс», яка несе в собі ідею відродження. Як птах фенікс відроджується з попелу, так і театр виходить на новий рівень. У репертуарі стає все більше повноцінних вистав, сучасних постановок. З однією з таких – «Олена не прийшла додому» Олександра Володарського – колектив у 2021 році бере участь у Всеукраїнському фестивалі аматорських театрів «Від Гіпаніса до Борисфена» в Очакові, де посідає ІІІ місце серед дорослих театрів.
У 2020 році, через пандемію коронавірусу і неможливість провести традиційне святкування Івана Купала, Валентина Миколаївна пропонує колегам із будинку культури зняти відеофільм за її сценарієм на тему свята. У цьому фільмі переплітаються минуле і сьогодення, вірування і традиції, фантазії і містика. За роботу над ним колектив у 2022 році отримав І місце в онлайн-фестивалі «Від Гіпаніса до Борисфена», а його керівниця – диплом журі за особливе режисерське бачення.
«У 2021 році ми розпочали роботу над новою п’єсою «Свої люди», авторка якої – я. Це мав бути комедійно-сатиричний спектакль, де задіяно багато виконавців. Але війна внесла свої корективи. Виконавець головної ролі наразі захищає нас від окупантів на фронті. Тематика п’єси, як кажуть, «не на часі». Тому зараз наш театр готує патріотичні скетчі та сценки, з якими бере участь у благодійних концертах. Ми збираємо кошти на потреби ЗСУ. Тільки за 2023 рік Сосницькому будинку культури вдалося зібрати 133000 гривень. Віримо в ЗСУ і нашу Перемогу. Тому колектив театру паралельно з виступами на благодійних концертах готує до показу новий великий і життєствердний спектакль «Наречений нарозхват» за твором Олексія Комаровського. Сподіваюся, що нам удасться показати його глядачам уже навесні 2024 року», – каже Валентина Миколаївна.
Чекаємо з нетерпінням! Успіхів і наснаги всім учасникам «Феніксу» та їхній керівниці!

Щиро дякуємо за надані матеріали КЗ «Сосницький будинок культури» Сосницької селищної ради.










Переглядів: 47 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.