Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Січень » 29 » Кудлаївська писанка (Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, село Кудлаївка)
Кудлаївська писанка (Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, село Кудлаївка)
12:29
Писанки й писанкарство у Новгород-Сіверському районі у наш час опинилися в центрі уваги у 90-х роках минулого століття, коли після проголошення незалежності України з’явилася можливість відкрито проводити богослужіння в населених пунктах району. Першими зацікавилися цим народним мистецтвом працівники культосвітніх установ у селах Гірки, Дігтярівка та Кудлаївка.
Особливість створення кудлаївських писанок – одноколірний візерунок, який наноситься товстими лініями за допомогою саморобних писачків. Виготовляють їх так: до дерев’яних паличок суровою ниткою або тонким дротом прикріплюють скручену у вигляді сірничка фольгу. Писачок цією стороною періодично занурюють у розтоплений у глечику з широкими краями віск, а тоді розписують яйця (сирі). Закінчивши роботу, писанки тримають у відварі цибулевого лушпиння ніч. Потім яйця варять у чистій воді.
Яйця для писанок збирають протягом місяця. Не використовують лише знесених на Благовіщення. Писанки пишуть у Чистий четвер або напередодні Родичів (поминальних днів після Великодня). Яйце перед обробкою деякий час тримають у теплому місці, щоб краще віск тримався.
Краса кудлаївської писанки полягає саме у візерунку, а не в кількості та яскравості використаних кольорів. Такі писанки виготовляються раз на рік протягом Великодніх свят.
Майстрині стверджують, що всі візерунки, які вони малюють, у Кудлаївці пишуть уже щонайменше 100 років, а то й 200. Уміння створювати писанки передається з покоління в покоління. Жінки успадкували знання від бабусь, матерів чи інших родичок або сусідок, що жили в цьому ж селі. Більше ні з яких інших місць малюнків для писанок не брали і нічиїх чужих знань у роботі не використовували.
Зразки робіт місцевих писанкарок розміщені у Кудлаївському сільському будинку культури. Там само зберігаються інформаційні матеріали, що стосуються техніки створення писанок.
Елемент «Кудлаївська писанка» у 2019 році увійшов до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини.









Переглядів: 44 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.