Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2024 » Січень » 29 » Продовжуємо проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Продовжуємо проєкт «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
13:54
У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо народний театр Центру культури і дозвілля Ічнянської міської ради (режисер – Ніна Радченко).
Ічнянський народний театр має досить давню та багату історію. Ніхто її не записував, живе вона переважно у спогадах і в пам’яті людей старшого покоління. А ще – в літературних творах наших земляків-письменників Степана Васильченка та Анатолія Дрофаня.
Зі спогадів колишнього головного режисера Ічнянського народного театру Семена Стельмаха відомо, що театр почав діяти в місті десь на початку минулого століття. Аматори сцени облюбували собі для вистав звичайнісінький просторий дощаний сарай. Сцену освітлювали свічками й гасовою лампою перед суфлером.
У спогадах Степана Васильченка також ідеться про перші молодіжні драматичні дійства в Ічні, які зароджувалися на основі масових розваг та гулянь місцевої молоді. Письменник згадує, що в 1908 році народний театр уже працював на повну силу.
У роботі театру брала активну участь місцева інтелігенція, зокрема вчителі. Після повернення з ув’язнення 1908 року Степан Васильченко став одним із найактивніших учасників колективу. Хоч як важко всім жилося в ті часи, але театр працював.
У роки війни театральний колектив теж дарував людям неабияку розраду. П’єси йшли одна за одною: «Суєта» Івана Карпенка-Карого, «Ой не ходи, Грицю», «Не судилось», «Циганка Аза», «За двома зайцями» Михайла Старицького, «Сватання на Гончарівці» та «Шельменко-денщик» Григорія Квітки-Основ’яненка й багато інших. Та все ж справжнього творчого злету, за свідченням учасників, театр досягнув у післявоєнні роки. Своїми виставами він радував місцевих жителів. Кістяк театру складали закохані у сценічне мистецтво, цілком і повністю віддані йому люди.
Понад двадцять років драматичний колектив беззмінно очолював Семен Стельмах, який прийшов у театр іще до війни, вісімнадцятирічним юнаком. Ічнянці побачили близько тридцяти вистав, режисером і постановником яких був Семен Якович. Це п’єси українських драматургів, а також класиків світової драматургії. І, звичайно ж, не забував режисер про ічнянських авторів: з успіхом завжди йшла вистава «На перші гулі» Степана Васильченка.
У 1967 році, на захист звання народного, театром були поставлені п’єси «Веселка» Миколи Зарудного та «Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ’яненка. За прекрасну постановку й високу виконавську майстерність театру було присвоєно звання народного.
За період з 1975 до 1987 року змінювалися режисери та акторський склад. До колективу долучалися різні за професіями люди, але великі любителі театру: лікарі, медсестри, працівники торгівлі, колгоспники, освітяни. Кістяк театру складали працівники культури.
На жаль, уже багато як режисерів, так і акторів відійшло у вічність. Ушануймо їх нині і згадаймо добрим словом.
За час існування народного театру в ньому працював не один десяток режисерів, серед яких – Петро Жиляєв, Іван Дейнека, Людмила Соболєва та інші. З виставами колектив об’їздив район, область, неодноразово виступав у Києві. У репертуарі театру були спектаклі «Безталанна», «Тил», «Весілля в Малинівці», «Друге весілля в Малинівці», «Барабанщиця», «Сватання на Гончарівці», «Загибель ескадри», «Цигани», «Мартин Боруля», «Три сестри»… Усіх не перелічити.
2008 року режисером народного театру стала Ніна Радченко. Наразі колектив налічує 14 акторів. Це різні за фахом люди, але всі вони – палкі шанувальники аматорського мистецтва. Основні риси, які пов’язують цих людей, – велична любов до театру, вміння слухати і тримати паузу, бажання творити добро тут, зараз і сьогодні. Лави учасників колективу поповнюють нові актори, не стоїть осторонь і учнівська молодь.
Колектив постійно дбає про підвищення рівня професійної майстерності й пошук нового цікавого глядачеві матеріалу. Театральна трупа, працюючи в різних жанрах, незмінно радує маленьких глядачів казковими виставами, на які малеча з нетерпінням чекає. Найвища нагорода за творчу роботу – захоплення, оплески та усмішки на обличчях дітей. Адже, як говорять, «Життя – це театр, а всі ми в ньому – актори». «І любов до театру – невід’ємна частина нашого життя!» – додають учасники ічнянського колективу.
А тепер до вашої уваги – творча характеристика режисера народного театру Центру культури і дозвілля Ічнянської міської ради Ніни Радченко.
Пані Ніна народилася 1960 року. Працює на культосвітній ниві більше 39 років. Закінчила Ніжинське культурно-освітнє училище за спеціальністю «Культосвітній працівник, керівник самодіяльного народного колективу».
З 1980 до 1984 року працювала художнім керівником Хаєнківського СБК, а з 1987-го – методистом Ічнянського РБК. З 2008 року – режисер народного театру Ічнянського РБК.
Ніна Іванівна постійно підвищує професійний рівень завдяки участі в обласних семінарах, удосконалює свою майстерність у театральному колективі. Пані Ніна – солістка ЦКіД, активна учасниця народного хорового колективу та жіночого ансамблю ЦКіД. У 2017 році ініціювала створення дитячої театральної студії при народному театрі й таким чином розширила репертуар вистав. У концертні програми ЦКіД Ніна Радченко постійно включає уривки зі спектаклів.
В умовах карантину і воєнного стану покази вистав та п’єс відбувалися в режимі онлайн для невеликої кількості глядачів (не більше 50 осіб).
За останні три роки роботи Ніна Іванівна поставила такі спектаклі: «На перші гулі» за п’єсою Степана Васильченка, «В ніч на Івана» (театралізоване дійство до свята Івана Купала), «За двома зайцями» Михайла Старицького, «Нові пригоди Колобка» (театралізована вистава до Дня захисту дітей), «Принцеса Ввічливість» (вистава для дітей переселенців) та інші.
Також пані Ніна – співавторка короткометражного фільму «ШАНС», знятого місцевою кіностудією «Заспів».
У колективі працівників ЦКіД Ніна Радченко користується заслуженим авторитетом.
Щиро дякуємо за надані матеріали Центру культури і дозвілля Ічнянської міської ради.












Переглядів: 40 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Статистика

О.Майшев © 2024 | Чернігівський обласний центр народної творчості.