Головна » Регіональні заходи
« 1 2 ... 37 38 39 40 41 ... 69 70 »
 У цей буремний час кровопролитної боротьби за власну унікальну Українську державу українці чекають на свято Великодня як надію на перемогу добра над злом. Це найсвітліше, найважливіше свято весни, що нагадує про Воскресіння Христове, розкриває радість перемоги Божого Сина над смертю й вічним забуттям. У Воскресінні християни вбачають підтвердження життя після смерті. Саме в цьому основний сенс святкування. В українських традиціях це свято завжди було пов’язане з родиною. Адже на Великдень збиралися всі родичі, приїздили навіть ті, які жили дуже далеко. Під час родинних зібрань можна було щиро поспілкуватися, смачно поїсти українських страв після тривалого посту, почути легенди та історії про предків і минувшину. Цього дня гучно лунали українські
...
Читати далі »
|
 Великдень на Чернігівщині Матеріали підготували художній керівник Берестовецького СБК Н. Католик, в. о. директора Берестовецького СБК А. Дорошенко й завідувач Берестовецької бібліотеки-філії О. Менщик. Трохи історії Історія паски на Чернігівщині має глибоке коріння, яке бере початок від стародавніх українських традицій і звичаїв. Перші згадки про приготування паски на Чернігівщині трапляються ще в середньовіччі, коли християнське свято Великодня почало посідати важливе місце в культурі та релігійному житті народу. З тих часів паска вважалася не тільки смачним десертом, але й символом воскресіння Христового та початку нового життя. Протягом століть рецепти приготування паски на Чернігівщині еволюціонували, але деякі складові за
...
Читати далі »
|
 Свіжий сир– 1 кг, яйця – 5 шт., масло – 200 г, сметана – 400 г, цукор – 300 г, родзинки – 100 г, ваніль, горіхи, цукати – за смаком. Сир протерти через сито або перемолоти на м’ясорубці. В окремій ємності розтерти яйця з цукром та ваніллю в однорідну суміш і додати її до сиру. Також у масу вмішати до однорідності сметану й масло. Важливий етап: масу потрібно нагріти, але не дати їй закипіти. Якщо з’явиться хоча б один пухирець, негайно зняти з вогню і поставити в холодну воду. Помішувати, поки не охолоне. Потім додати родзинки й перемішати. Масу викласти на полотняну серветку, покласти у зручний посуд або спеціальну форму і придавити невеликим пресом. Залишити, поки не стече вся сироватка. Перед подачею зберігати в холодильнику. Пода
...
Читати далі »
|
 2 травня, біля П’ятницької церкви, працівники Обласного центру народної творчості прикрасили гілки дерева сотнею писанок, мальованок, крашанок. Створювали їх діти – студійці з керівниками студій КЗ «Обласний центр народної творчлсті» ЧОР та мисткиня Олена Рогова. Цим святковим оздобленням містяни й туристи міста зможуть милуватися протягом святкових днів. Про традиції писанкарства на Чернігівщини розповіла провідний методист з виставкової діяльності та розвитку народних ремесел Обласного центру народної творчості Маріанна Ваценко. Мета заходу: розширити знання чернігівців про один із видів декоративно-ужиткового мистецтва – писанкарство; ознайомити з історією виникнення писанок, символами писанкарства; виховувати любов до народної творчості, цінні
...
Читати далі »
|
Сьогодні, на екскурсію, двері Обласного центру народної творчості гостинно відчинилися для вихованців Чернігівського дошкільного навчального закладу №26. Мета заходу: залучення дітей та молоді до відкриття і розуміння прекрасного в навколишньому середовищі, виховання художньо-естетичне смаку дітей. В програмі заходу: презентація виставки декоративно-прикладного мистецтва робіт керівників студій відділу розвитку народних ремесел та художніх промислів КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР. Знайомство з роботою керівників студій проходило у вигляді екскурсії, інтерактивного спілкування. Для всіх вихованців Чернігівського дошкільного навчального закладу №26. приємним сюрпризом стала фотозона, д
...
Читати далі »
|
 Згідно з планами роботи КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР 22 травня 2024 року організовує проведення семінару-практикуму з вишивки «Вишивана краса України: неповторний Чернігівський край», який відбудеться на базі музею старожитностей етнографа та краєзнавця Юрія Дахна (с. Москалі Михайло-Коцюбинської громади Чернігівського району). Краєзнавець Юрій Дахно з 2006 року збирає унікальну колекцію українських старожитностей. Вона налічує понад 10 тисяч експонатів (із них 1000 – вишиті рушники), розміщених у п’яти сільських будівлях. Усе те зібрано і збережено стараннями однієї людини у невеличкому селі. Учасники семінару матимуть нагоду поринути в історію зародження та розвитку української вишивки, дізнатися про регіональні особливості вишивки
...
Читати далі »
|
 У проєкті «Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині» представляємо народний аматорський ансамбль української пісні «Лілея» міського будинку культури Корюківської міської ради (керівник – Валентина Харченко). Мабуть, нема у нашому краї такої людини, яка б не була знайома з мелодійністю і різнобарв’ям оцієї непростої «квітки»… Спів колективу торкає душу, заходить у серце й залишає там слід надовго. Недаремно ж сільські жінки із сусідньої Наумівки кажуть: «Поїдемо на свято в Корюківку, бо там же «Лілея» співатиме»! Скільки випробувань і труднощів випало на долю колективу!.. Зміна керівників, пошук нових голосів… Скільки куточків об’їздив він нашою рідною Україною! І скрізь – успіх, визнання, вдячність…
...
Читати далі »
|
 Триває онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини»). До вашої уваги – рецепт паски від жительки села Гірманка Михайло-Коцюбинської ТГ Любові Бакуменко. Щиро дякуємо, Любове Миколаївно! Муку просіюємо 3–4 рази, щоб паска була висока й пишна. У миску вливаємо 3 літри сироватки, додаємо 80 г дріжджів, стакан цукру і стакан муки. Перемішуємо, накриваємо рушником та чекаємо 20 хвилин, поки підійде опара. Додаємо 5 яєць, 150 г олії, 200 г вершкового масла, дрібку солі, 5–7 кг муки і 300 г родзинок. Місимо тісто 30–40 хвилин, щоб відставало від рук, знову прикриваємо рушником та ставимо в тепле місце, щоб підійшло. Потім розкладаємо
...
Читати далі »
|
 Рецептом простої, але дуже смачної паски поділилася Валентина Ушач. Цей рецепт Валентина перейняла від своєї мами Ганни Привалій. Нам знадобиться 400 мл молока, 1 кг пшеничного борошна, 11 г сухих дріжджів, 10 яєць, 400 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 10 г ванільного цукру, 400 г вершкового маргарину, 300 г родзинок. Покрокове приготування Для приготування пасок потрібно підготувати всі продукти за списком. Маргарин беремо вершковий для випічки. Розбиваємо яйця, додаємо сіль, ванільний цукор і цукровий пісок. Збиваємо до пишності. Пшеничне борошно просіваємо через дрібне сито і змішуємо з родзинками та сухими дріжджами. Розтоплюємо маргарин. Переливаємо яєчну масу у велику ємність (господиня використовує п’ятилітрову каструлю)
...
Читати далі »
|
 До онлайн-проєкту «Бережемо та популяризуємо народні традиції» (рубрика «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини») долучилися молоді господині з села Шибиринівка Михайло-Коцюбинської громади з рецептами пасок, які печуть у їхніх родинах. До вашої уваги – рецепт паски від Лесі Сіренко. Леся перейняла його від своєї мами Антоніни Радченко. Так пекти паску навчила бабуся – Євдокія Примаченко. Інгредієнти: 250 мл молока, 20 г свіжих дріжджів, 100 г цукру, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 400–450 пшеничного борошна, 10 г ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 150 г ізюму. Приготування Підготуйте інгредієнти для приготування паски. Дріжджі покладіть у миску, залийте теплим молоком і додайте столову лож
...
Читати далі »
|
|
|
|
Календар
| « Листопад 2025 » |
| Пн |
Вт |
Ср |
Чт |
Пт |
Сб |
Нд |
| | | | | | 1 | 2 | | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
|